Pozor na podvody na webovém portálu Sreality.cz, varují policisté

Pozor na podvody na webovém portálu Sreality.cz, varují policisté
ilustrační foto

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje důrazně upozorňují na množící se podvodné inzeráty nabízející pronájmy bytů na realitním portálu Sreality.cz. Podvodník zde vytvoří fiktivní inzerát, kde nabízí či zprostředkovává pronájem bytu, s poškozenými komunikuje anglicky, e-mailem a platby žádá zaslat do zahraničí prostřednictvím služby MoneyGram.

Oznámení poškozených jsou evidována na různých odděleních Policie ČR v rámci celé republiky. Kriminalisté nyní prověřují možné souvislosti mezi zaevidovanými případy. "V Olomouckém kraji v posledních asi deseti dnech přijali policisté tři takováto oznámení. Není vyloučeno, že další budou přibývat," uvedla olomoucká policejní mluvčí Marie Šafářová. "Varujeme proto veřejnost, zájemce, kteří vyhledávají na internetu inzeráty s pronájmy bytů, a nabádáme je, aby si nalezené inzeráty co nejdůkladněji prověřili," konstatovala.

Vyhledáním přesné adresy pronajímaného bytu je možné si prověřit existenci domu či bytu vhodného k pronájmu. V minulosti se například vyskytl případ, kdy adresa pronajímaného bytu odpovídala státní instituci, což si mohl zájemce poměrně jednoduše vyhledat na internetu.

 Zejména je nutné být opatrný, pokud inzerent nenabízí možnost osobní prohlídky pronajímaného bytu. V takovém případě je třeba si skutečného majitele pronajímané nemovitosti ověřit, což je možné ve veřejně dostupné internetové aplikaci k nahlížení do katastru nemovitostí. Vyskytly se totiž i případy, kdy se pachatelé pouze vydávali za osoby oprávněné pronajímat byt.

 Podezření u zájemců o pronájem by měla vzbudit mimo jiné i cizojazyčná komunikace majitele bytu. Není zvykem, aby českou nemovitost nabízela osoba ze zahraničí, resp. cizinec. Způsob platby v těchto případech, tzn. odeslání peněz pomocí služby MoneyGram, také není běžný a je velmi často využíván při trestné činnosti, jelikož platby odchází do zahraničí a pro policisty je pak velmi obtížné platbu zablokovat a také dohledat. Potenciální zájemce o pronájem pachatel především láká na nízkou cenu pronájmu. Je tedy dobré si zjistit a vyhodnotit, zda nabízená cena odpovídá obvyklé ceně pronájmů v dané lokalitě.  Důležitý je také způsob předání bytu k bydlení a předání klíčů od bytu. Není obvyklé, aby byly klíče doručovány prostřednictvím zásilkové služby.

"Pokud se již stane, že poškozený přistoupí na podmínky inzerenta, zašle platbu za pronájem a je podveden, je třeba věc neprodleně oznámit na nejbližším oddělení Policie ČR. K oznámení je třeba doložit potvrzení o platbě – doklad z pobočky MoneyGram o odeslání platby a komunikaci s pachatelem. Včasné oznámení totiž může vést i k blokaci zaslané částky, pokud již pachatel zaslanou částku nevybral v cizině," dodala Šafářová. (red)

 

 

 

Poslat nový komentář