Trest za solární podvod v Držovicích. Vězení pro investora i dodavatele

Trest za solární podvod v Držovicích. Vězení pro investora i dodavatele
ilustrační foto

Krajský soud v Brně v úterý trestal za zprovoznění solární elektrárny, která ale fungovala jenom na papíře. Soud proto za přípravu podvodu poslal tři muže do vězení na 5 až 8 let. Šlo o elektrárnu v Držovicích.

Jaroslav Vlček, Zdeněk Svoboda a Martin Dupal podle obžaloby usilovali v roce 2010 o „papírové“ zprovoznění solární elektrárny, která ale ještě nebyla hotova. Vznikl kvůli tomu padělaný protokol o reklamaci solárních panelů.

Získali sice licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Další kroky směřující k výrobě a prodeji energie za zvýhodněnou cenu už majitelé neudělali. Přišlo se totiž na to, že elektrárna není dokončená. Pokud by se podvod s držovickou elektrárnou podařil, za 20 let by podle státního zástupce vznikla škoda přes čtvrt miliardy korun.

Vlček jako investor si vyslechl šestiletý trest vězení, šéf dodavatelské firmy Svoboda dostal osmiletý trest, Vlčkův zaměstnanec Dupal dostal pět let vězení.

Rozsudek není pravomocný, Dupal a Vlček se odvolali, státní zástupce si nechal lhůtu pro možnost podání odvolání, stejně jako obhájce Svobody. (Zdroj ČT24)

Poslat nový komentář