Policisté varují před podvody, které se týkají seznámení přes sociální sítě

Policisté varují před podvody, které se týkají seznámení přes sociální sítě
ilustrační foto

Olomoučtí policisté prověřují oznámení od poškozené ženy, která se měla v průběhu letošního roku prostřednictvím jedné ze sociálních sítí seznámit s osobou, vydávající se za amerického vojáka, působícího na vojenské misi v Afghánistánu. Tato neznámá osoba měla uvést, že bude odcházet do penze a dohodli se na tom, že jí pošle svoje osobní věci.

„Žena s tím souhlasila. Následně ji kontaktovala zahraniční přepravní společnost s požadavkem na zaplacení cla za přepravované věci, ve kterých se mělo nacházet i větší množství peněz, jinak by tyto věci nemohly být zaslány. Žena s tím souhlasila a na zahraniční účet přepravní společnosti zaslala přes 350 000 korun. Vzhledem k tomu, že přepravní společnost požadovala další peníze, žena pojala podezření, že by se mohlo jednat o podvod a vše oznámila na policii," popsala případ policejní luvčí Irena Urbánková.

Policisté varují před obdobným či stejným seznamováním prostřednictvím internetu. Stejným či obdobným způsobem mohou být kontaktovány další ženy, ať už prostřednictvím seznamovacích portálů či sociálních sítí. Při komunikaci v prostředí internetu je nutné být zvláště opatrný a ostražitý. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně mohou lákat z těchto obětí peníze. V rámci komunikace mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb na přepravní společnosti. (red)

Poslat nový komentář