Prostějovský kouzelník jde k soudu. Za výhrůžky zpěváku Bangovi

Prostějovský kouzelník jde k soudu. Za výhrůžky zpěváku Bangovi
ilustrační foto Česká televize

Výhrůžky smrtí zpěvákovi Radoslavu Bangovi za jeho postoj vůči kapele Ortel budou mít soudní dohru. Ze slovních útoků na umělce na sociálních sítích se bude zodpovídat Aleš Rozsíval z Prostějova, státní zástupce ho posadil na lavici obžalovaných kvůli čtyřem trestným činům. Rozsíval už v minulosti podobným způsobem vyhrožoval poslankyni za ODS Janě Černochové.

Na Bangu se spustila lavina nenávistných příspěvků, výhrůžek a nadávek po jeho loňském vystoupení na hudební anketě Český slavík. Kapela Ortel i její zpěvák se shodně umístili na stříbrné pozici. Na vyhlášení kapely reagoval Banga pískotem, následně se svou ženou na protest odešel ze sálu. Následující den své jednání vysvětlil na osobním profilu na sociální síti Facebook, Ortel podle jeho mínění propaguje nacismus.

Podle zjištění serveru Lidovky.cz za necelé dva týdny čeká soud Aleše Rozsívala, který ve slovních výpadech vůči Bangovi byl jedním z nejdůslednějších. Státní zástupce ho obžaloval z hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatelů či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob a projev sympatií k hnutí směřujícím k potlačení práv a svobod člověka.

„V souvislosti s rasově motivovanými, nenávistnými výroky a komentáři, zaslanými na facebookový profil Radoslava Bangy a prezentovanými v diskusích na internetových portálech v reakci na odchod zpěváka z divadelního sálu při vyhlášení skupiny Ortel v rámci předávání cen Zlatý slavík 2016, byla podána na osobu podezřelou z autorství těchto komentářů obžaloba,“ potvrdil serveru Lidovky.cz příslušný státní zástupce Jiří Jančík.

Případ projedná Okresní soud v Prostějově, kde má Rozsíval trvalý pobyt. Součástí kauzy je i jeho antisemitský výrok, jímž se letos v lednu otřel na facebookovém profilu Hanáckého večerníku o chystanou obnovu starožidovského hřbitova v Prostějově. „Na profil umístil příspěvek závažným způsobem narušující soužití lidí, podněcující k nenávisti a hanobení etnické židovské skupiny,“ přiblížil serveru Lidovky.cz předseda prostějovského okresního soudu Petr Vrtěl. (Zdoj Lidovky.cz)

 

Komentáře

9.1.2018 13:00, Okresní soud v Prostějově, jednací síň 18, II. poschodí, 2 T 105 / 2017, obžalovaný Aleš Rozsíval

Poslat nový komentář