Porušování autorských práv vynese až pět let vězení

Porušování autorských práv vynese až pět let vězení
ilustrační foto

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování ukončili v říjnu letošního roku vyšetřování případu porušování autorských práv, práv, souvisejících s právem autorským a práv k databázi, kterého se měl dopustit 60letý muž z Olomoucka.

Prvotní úkony trestního řízení byly zahájeny již v roce 2016. „Z provedeného prověřování vyplynulo, že uvedeného protiprávního jednání se měl muž dopouštět nejméně od roku 2010 do února 2017 tím, že v době od srpna 2015 do února 2017 měl pomocí programu, určeného ke stahování a sdílení dat, který si nainstaloval do svého počítače, stahovat, sdílet a nabízet blíže neurčenému počtu uživatelů 316 souborů, obsahující zvukově obrazový záznam, aniž by k tomu byl dotčenými autory, výkonnými umělci nebo výrobci zvukově obrazových záznamů jakkoliv oprávněn. Minimálně od června 2010 do února 2017 měl prostřednictvím různých internetových úložišť, umístěných na několika serverech, nabízet soubory, obsahující zvukově obrazový záznam děl. Jednalo se o více než 104 348 souborů a záznamů. Uvedeným jednáním měl poškodit 15 subjektů a způsobit jim škodu za 1 759 074 korun. Od některých ze společností, provozující servery s úložištěm, kam obviněný díla umístil a s nimiž měl sjednánu smlouvu na poskytování kreditu za sdílená data, obdržel od roku 2012 i určité, různě vysoké, finanční částky. Mělo se jednat o celkem téměř 60 000 korun," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Kriminalisté na případu pracovali více než rok. Zajistili veškeré podklady a dokumenty, důležité pro trestní řízení. Na základě důkladného a pečlivého vyhodnocení všech okolností případu, podkladů, dokumentů a znaleckého posudku z oboru kybernetika, odvětví výpočetní technika, zahájili kriminalisté trestní stíhání 60letého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí mimo jiné, až pětiletý pobyt za mřížemi.

"V říjnu letošního roku byl spisový materiál ze strany policejního orgánu ukončen a s návrhem na podání obžaloby předán příslušnému státnímu zastupitelství k dalšímu postupu," dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář