Podvod na seniorce spáchali domnělí zástupci plynárny

Podvod na seniorce spáchali domnělí zástupci plynárny
ilustrační foto

Ve čtvrtek 24. května 2018 kolem poledne zastavilo u zahrady domu v obci na Prostějovsku černé vozidlo v provedení kombi. Dva muži, kteří z automobilu vystoupili, zavolali na šestasedmdesátiletou majitelku domu, že potřebují doplnit smlouvu ohledně dodávek plynu. Žena muže pustila na zahradu a poté na verandu domu, kde začali vyplňovat nějaké tiskopisy.

"Během toho se žena musela na chvíli vzdálit, a když se vracela, našla jednoho z mužů v kuchyni domu. Muž na ženu zaútočil, že musí ihned zaplatit pokutu 9 tisíc korun, jinak bude zvýšená na 100 tisíc korun. Žena pod nátlakem a z obavy z vysoké pokuty požadovanou částku zaplatila. Poté jí muži přislíbili potvrzení a veškerou dokumentaci zaslat poštou. Po několika dnech žena pochopila, že se stala obětí podvodu a věc oznámila policistům," uvedl policejní mluvčí František Kořínek. V případě dopadení a odsouzení pachatelům tohoto jednání za přečin podvod hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. (red)

Chyby, kterých se žena dopustila:

1) Pustila cizí muže do domu

* přitom přijeli neohlášeně a takhle žádná seriózní společnost nepracuje

* dostatečně neověřila jejich příslušnost k distribuční společnosti – v případě takové neohlášené návštěvy doporučujeme telefonické ověření. Kontakt na společnost naleznete na smlouvě. V případě jakéhokoli podezření či nejasnosti se můžete obrátit i na policii na tísňové lince 158

2) Zaplatila

* žádná distribuční společnost od odběratelů nikdy nevybírá peníze hotově

* žádná pokuta se nezvyšuje při pozdější úhradě

Preventivní rady pro seniory

* Než do bytu pustíte neohlášenou návštěvu neznámých lidí, telefonicky se poraďte, například se svými dětmi.

* V takových situacích nic neplaťte!

* Nemějte doma větší množství finanční hotovosti. Peníze patří do banky. Podvodníci jsou velice zdatní manipulátoři, a když je pustíte do domu a máte u sebe hotovost, je velice pravděpodobné, že vás o ni připraví. A použijí k tomu jakékoli záminky.

* Nenechte se tlačit do rychlých rozhodnutí. Vše si řádně promyslete a nejlépe se o věci s někým poraďte. Nic nepodepisujte hned.

* V případě jakéhokoli podezření věc oznamte policii na linku 158. A to i v případě, že podezřelé odmítnete a oni odejdou.

 

Poslat nový komentář