Kontrola na dálnici skončila pokutami

Kontrola na dálnici skončila pokutami
ilustrační foto

Ve středu 18. 7. 2018 dopoledne se policisté dálničního oddělní Kocourovec zaměřili na kontrolu projíždějících vozidel, na jejich technický stav, na nejvyšší povolené zatížení vozidla, na doklady potřebné pro řízení vozidla a doklady pro přepravu materiálu, také na dodržování bezpečnostních přestávek a další.

Ve spolupráci s Celním úřadem Olomouckého kraje, MEJ Centrem služeb pro silniční dopravu Ministerstva dopravy a koordinátorem BESIP oslovili 35 řidičů. Policisté zjistili ve 14 případech porušení zákona a uložili pokutu v celkové výši 9 300 korun. Mezi nejčastější přestupek, který policisté v osmi případech řešili, bylo u nákladních aut přetížení vozidla.

Dále dvěma řidičům byla uložena kauce v celkové výši 15 000 korun za jízdu bez karty a porušení doby odpočinku.

„Opět apelujeme na všechny řidiče, aby dodržovali pravidla silničního provozu, byli k sobě ohleduplní, předvídali možné situace v dopravě. Nepřeceňovali své síly a schopnosti, během jízdy dělali pravidelné bezpečnostní přestávky, při náznaku únavy raději častěji zastavili, prošli se, dodržovali nealkoholický pitný režim. O tom, že osoby ve vozidlech, musí používat bezpečnostní pásy a děti do 36 kg a 150 cm musí sedět v dětských sedačkách, již není snad nutno psát. Stejně tak, že telefonování za jízdy je zakázané a nebezpečné," uvedla policejní preventistka Marta Vlachová.

Od začátku letošního roku do dnešního dne došlo na silnicích Olomouckého kraje ke 2 671 dopravním nehodám, při kterých zemřelo 21 osob a 44 bylo těžce zraněno. Ve 144 případech se na nehodě podílel alkohol. Mezi nejčastější příčinu nehody lze zařadit nesprávný způsob jízdy, laicky řečeno nevěnování se řízení. Například telefonování za jízdy, ladění rádia, sledování jiných záznamových zařízení, nesledování provozu před sebou, únava, nervozita, v kolonách i během jízdy nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi auty apod. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář