Vztah přes sociální sítě nevyšel. Ženě zbyly oči pro pláč

Vztah přes sociální sítě nevyšel. Ženě zbyly oči pro pláč
ilustrační foto

Velké nebezpečí číhá na sociální sítích na jedince, kteří se chtějí seznámit a případně navázat nový vztah, zejména pokud se jedná o cizího státního příslušníka. Je důležité vždy zdravě a s rozumem zvážit, zdali jde protějšku opravdu o navázání známosti nebo jen o jeho vlastní prospěch. Přesvědčují se o tom zejména ženy, které naletí na sliby internetových podvodníků. Ve vidině vztahu investují peníze. Přijdou o ně, stejně jako o iluze. Ovšem některé jsou prostě nepoučitelné. Žena z Přerovska naletěla hned dvakrát.

V listopadu loňského roku se prostřednictvím sociální sítě seznámila s mužem cizí státní příslušnosti starší žena z Přerovska. S ním si vytvořila virtuální citový vztah, který ale nebyl oboustranný a neznámý cizinec využil důvěřivosti poškozené. Vzájemná komunikace probíhala v anglickém jazyce a pachatel, vystupující pod smyšleným jménem, jí sděloval různé informace ze svého soukromého života, kterým žena uvěřila. Po nějaké době ženu požádal o zaslání jejích intimních fotografií, které mu poškozená poslala i přes to, že muže nikdy neviděla. „Podvodník na ni citově působil a z poškozené vyloudil finanční prostředky na léčbu jeho údajně těžce nemocné dcery, zakoupení letenky nebo na složení kauce, která měla sloužit k jeho propuštění ze zadržení rakouskou policií. Od prosince až do června z oklamané ženy tímto způsobem vyloudil v různých částkách necelých 114 000 Kč, které zasílala na různé účty v zahraničí. V červnu přišlo ale rozčarování, když chtěl po ní zaslat dalších 2 500 Euro a ona to odmítla. Začal jí vyhrožovat a vydírat zveřejněním fotografií na sociálních sítích, které mu poslala na začátku jejich „rádoby vztahu“. Podvodník se s danou situací nemínil smířit a fotografie zveřejnil. Poškozená je vzápětí smazala, nechala zablokovat u provozovatele sociální sítě jeho účet a přestala s ním komunikovat. Asi po měsíci a půl ženu opět kontaktoval a dožadoval se znovunabytí přátelství. Na to už poškozená nepřistoupila a celou věc oznámila na policii," popsala situaci policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ policisté šetří pro trestné činy podvod a vydírání.

„Stejná žena se stala obětí dalšího zahraničního podvodníka, který ji kontaktoval začátkem února letošního roku prostřednictvím mobilní aplikace a navázal s ní kontakt," uvedla mluvčí. Stejně jako v předchozím případě vystupoval pachatel s největší pravděpodobností pod falešným profilem a komunikace opět probíhala v anglickém jazyce. Prostřednictvím jejího profilu ji informoval o tom, že vyhrála částku 750 000 USD, ale získání a převzetí vítězné sumy bylo samozřejmě podmíněno uhrazením poplatku ve výši 200 USD. Požadovaný poplatek měla uhradit na jméno osoby ze Spojených států amerických. Žena tedy prostřednictvím služby, která umožňuje zasílat a přijímat peníze po celém světě, zaslala částku přesahující 4 500 Kč včetně poplatku za provedení platby. Po zaslání peněz se neznámý pachatel začal dožadovat zaslání další částky, tentokrát vyšší a to 1 500 USD. Důvěřivá žena jeho žádosti vyhověla a požadovanou částku zaslala. K její škodě se ale do dnešního dne výhry nedočkala a zřejmě ani nedočká. Svým jednáním přispěla na podvodníkův účet celkovou částkou 37 076 Kč. I tento případ se šetří pro trestný čin podvodu. (red)

Poslat nový komentář