Radim Žondra opět u soudu

Radim Žondra opět u soudu
ilustrační foto

Okresní soud v Prostějově v úterý poslal na dva a půl roku do vězení Radima Žondru. Podle verdiktu dal tip trojici kompliců, která poté přepadla a oloupila muže na Blanensku. Žondra figuruje i v další kauze, v přepadení tenistky Petry Kvitové v roce 2016.

Třiatřicetiletý Radim Žondra si ve věznicích odseděl několik let za přepadávání seniorů. Soudy ho ale podmíněně v roce 2014 propustily. Podle soudu dal v říjnu roku 2015 tip trojici kumpánů, která měla přepadnout, zbít, mučit a oloupit dnes šestašedesátiletého muže z Blanenska. Lupiči si poté odnesli necelých padesát tisíc korun. Žondra jakoukoliv spolupráci s trojicí lupičů odmítl, soudkyně ale jeho obhajobě neuvěřila. Žondru usvědčil především dopis, který mu jeden z lupičů adresoval z vězení a ve kterém ho označuje jako tipaře. Psaní zadržela vězeňská služba.

„Je napsaný zcela srozumitelně. Autor v něm Žondru v podstatě vydírá. Snaží se mu po dobrém připomenout, že se na něčem domluvili a že se má o něj postarat. Z dopisu a z dalších důkazů pak jednoznačně vyplývá, že Žondra svým tipem dal podnět k tomu, aby pachatelé jeli do Lysic a tam provedli to, co provedli,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně Adéla Pluskalová. Rozsudek zatím není pravomocný, Žondra vinu odmítl a na místě se odvolal.

Že je nevinný, tvrdí i v kauze přepadení Petry Kvitové. Policisté jsou ale přesvědčeni, že proti němu mají dostatek důkazů. Žondra je obviněn z vydírání, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Na soud čeká ve vazbě. (ber)

Komentáře

Hnusnej kripl

Poslat nový komentář