Policisté se zaměřili na cyklisty. Preventivně

Policisté se zaměřili na cyklisty. Preventivně
ilustrační foto
Další fotky: 
Policisté se zaměřili na cyklisty. Preventivně
Policisté se zaměřili na cyklisty. Preventivně

Na vybavení jízdních kol při jízdě za snížené viditelnosti se včera v době od 5:30 do 7:00 hodin zaměřili policisté s krajským koordinátorem BESIPu v Prostějově v Dolní ulici. Během akce policisté zkontrolovali na tři desítky cyklistů i chodců. Většina z kontrolovaných měla vybavení v pořádku a u zbytku policisté zjistili pouze dílčí nedostatky. Protože se jednalo především o preventivní akci, obešla se tentokrát bez uložených pokut.

Nejčastějším zjištěným nedostatkem byla velmi nízká účinnost předního osvětlení. Kontrolující kontrolované poučili, že funkční osvětlení neslouží ke spokojenosti policistů, ale zejména k ochraně cyklistů i ostatních účastníků silničního provozu. Proto je třeba své vybavení pravidelně kontrolovat a v případě snížené účinnosti vyměnit baterie, případně celý zdroj světla, či doplnit reflexní prvky.

V případech, kdy to bylo vhodné, byli policisté s krajským pracovníkem BESIPU připraveni přispět k větší bezpečnosti cyklistů i chodců a při akci tak rozdali několik desítek reflexních doplňků, jako jsou reflexní pásky, tyčinky na dráty kol či odznaky.

Další kontroly cyklistů i chodců budou během období se sníženou viditelností provádět policisté jak v rámci běžné činnosti, tak i formou speciálních dopravních akcí. „Protože se nebude vždy jednat o akce preventivní, cyklistům i chodcům při nedodržení ustanovení o osvětlení, či užití reflexních doplňků, hrozí pokuta až do výše 2 tisíc korun," upozornil policejní mluvčí František Kořínek. (red)

Foto: PČR

Poslat nový komentář