Milionové dluhy z podnikání platit nechtěl

Milionové dluhy z podnikání platit nechtěl
ilustrační foto

Z přečinu poškození věřitele viní kriminalisté prostějovského oddělení hospodářské kriminality pětačtyřicetiletého muže, jeho devětatřicetiletou přítelkyni a další tři muže ve věku od 42 do 64 let. Tohoto skutku se měli obvinění dopustit tím, že v období od srpna 2013 do prosince 2018 chtěli společným jednáním zmařit nárok pražské firmy na splacení osmimilionového dluhu.

„Dluh vznikl o několik let dříve při podnikatelské činnosti uvedeného pětačtyřicetiletého muže. V roce 2011 nyní obviněný muž svůj dluh vůči pražské společnosti uznal a zavázal se ho uhradit v dohodnutých splátkách. To se však nestalo, muž splátky neplatil a naopak se za pomoci ostatních obviněných začal formálně zbavovat svého majetku, aby tak znemožnil jeho případnou exekuci ve prospěch pražské firmy. Společným jednáním obvinění věřiteli měli způsobit škodu přesahující 4 miliony korun," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Mimořádně náročnou práci na tomto případu kriminalisté zahájili před více než jedním rokem. Střípek po střípku museli odhalit mechanismus převádění majetků, prověřit finanční toky a zadokumentovat veškerou činnost podezřelých v rovině trestní i občanskoprávní. Tuto práci kriminalistům ztěžoval i fakt, že se podezřelí své protiprávní jednání ze všech sil snažili skrýt. Díky úsilí kriminalistů však na přelomu roku konečně převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. „V případě prokázání viny a odsouzení jim za přečin poškození věřitele hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let," doplnil Kořínek. (red)

Poslat nový komentář