Buďte obezřetní při nákupech na internetu, varují policisté

Buďte obezřetní při nákupech na internetu, varují policisté
ilustrační foto

V čase výprodejových akcí a slev upozorňují policisté občany, aby byli obezřetní v případě nákupů zboží na internetu. V Olomouckém kraji v prosinci a lednu zaznamenali nárůst podvedených lidí, kteří si na internetu objednali zboží, zaplatili za něj dopředu, ale již jej nedostali, protože naletěli podvodníkovi. Tento apel se týká převážně nákupu použitého zboží přes internetovou inzerci. Často lidé naletí podvodníkovi při nakupování elektroniky.

Scénář je takřka vždy stejný. Podvodník na internetu zveřejní nabídku např. mobilního telefonu za výhodnou cenu. Snaží se zákazníka přilákat nízkou cenou, doloží fotky, případně i zašle fotografii svého dokladu totožnosti. Jedná se však o podvržené fotografie. Chce v zákazníkovi vzbudit důvěru a vyvolat dojem, že o zboží má zájem více lidí a tím ho nutí jednat rychle a neuváženě. Zájemce nechce, aby mu zboží někdo vykoupil, a tak rychle pošle peníze na bankovní účet prodávajícího. Rázem pak přestane prodávající s kupujícím komunikovat. Zájemci o telefon dochází, že zřejmě naletěl podvodníkovi a přichází událost ohlásit na policii.

Přitom poškozený mohl podvodu sám zabránit. Nemusel na inzerát s „výhodnou cenou“ vůbec reagovat. V případě, že projevil zájem o zboží, měl si o prodávajícím zjistit co nejvíc informací. Na internetu, sociálních sítích měl zadat informace, které znal, tedy e-mail prodávajícího, jméno, číslo bankovního účtu, telefonní číslo apod. a hledat reference. Možná již v tomto momentu by se dozvěděl, že se jedná o podvod, kterému už někdo naletěl a varuje ostatní před nákupem.

Dalším důležitým faktorem je neposílat peníze na bankovní účet neznámým lidem. „Vždy se raději snažte o osobní převzetí zboží. Pokud prodávající odmítne osobní převzetí, ať už z jakýchkoliv důvodů, zboží nekupujte. Pokud máte zájem o zboží za několik tisíc korun, vyplatí se vám si pro něj přijet. Zřejmě zaplatíte více za dopravu, ale víte, že si zboží skutečně odvezete. V případě, že by na vás prodejce se zbožím nečekal, jste pravděpodobně naletěli podvodníkovi, ale ušetřili několik tisíc korun, které od vás chtěl zaslat předem na účet," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Shrnutí základních rad při nákupu na internetu:

* Zjistěte si co nejvíce informací o prodávajícím – reference - (zadejte do vyhledávače informace, které znáte – jméno, telefonní číslo, e-mail, číslo bankovního účtu a hledejte zkušenosti ostatních uživatelů)

* Neobjednávejte zboží u prodávajícího bez recenze, v případě nízkého počtu recenzí se mu raději vyhněte

* Nápadně nízká cena, než je cena obvyklá, je podezřelá

* Nikdy nezasílejte peníze předem na účet prodávajícího, kterého neznáte

* Navrhněte prodejci osobní odběr a v případě jeho výmluvy (např. je v nemocnici, v zahraničí apod.) zboží nekupujte

Nejenom pro nákup zboží, ale i pro ostatní finanční transakce na internetu (seznamka, pronájem, zprostředkování půjčky, …) platí stejné pravidlo, které zní:

Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás finanční prostředky!

por. Mgr. Libor Hejtman,

tiskový mluvčí

Poslat nový komentář