Agrese mezi lidmi stoupá. Napadáme maminky, babičky, družky i syny

Agrese mezi lidmi stoupá. Napadáme maminky, babičky, družky i syny
ilustrační foto

Policisté územního odboru Olomouc realizovali v průběhu uplynulých čtrnácti dnů několik případů vykázání. Ve všech případech byli vykázanými muži.

Prvním vykázaným je čtyřicetiletý muž, který ve středu 27. 2. 2019 v podvečer, ve společném obydlí na Olomoucku, v němž žije se svojí devětašedesátiletou matkou, měl na ni vulgárně křičet, požadovat po ní peníze a vyhrožovat jí zabitím. Žena z obavy o svůj život a zdraví z místa utekla a vše oznámila na linku 158. Policisté zjistili, že se muž takového jednání vůči matce nedopustil poprvé. Slovních urážek a vyhrožování se měl dopouštět opakovaně. Na základě všech podkladů a skutečností využili policisté svého zákonného oprávnění a muže na dobu deseti dnů vykázali ze společného obydlí, jakož i z bezprostředního okolí obydlí. "V tomto případě došlo k porušení vykázání, neboť vykázaný muž nerespektoval zákonné povinnosti vykázané osoby, a dne 7. 3. 2019 se dožadoval vstupu do společného obydlí. Přivolaná policejní hlídka muže zajistila, neboť byl přistižen při jednání, které mělo znaky přestupku, a byla dána důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat. Muž byl poté umístěn do policejní cely. Po provedených úkonech byl ze zajištění propuštěn," dodala k prvnímu případu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Dalším vykázaným je čtyřiapadesátiletý muž, který měl rovněž ve středu 27. 2. 2019, v místě společného bydliště na Olomoucku, legálně drženou zbraní namířit na svého dospělého syna a vyhrožovat, že někoho zastřelí. Syn stačil utéct do jednoho z pokojů a společně s matkou přivolat policisty. Svou roli sehrál pravděpodobně i alkohol. Policisté využili svého zákonného oprávnění a na základě vyhodnocení všech podkladů a skutečností muže na dobu deseti dnů vykázali ze společného obydlí, jakož i z bezprostředního okolí obydlí do vzdálenosti 200 metrů od domu. Jednalo se o krajní případ, kdy policisté vykázali násilnou osobu pro ojedinělý vážný incident vůči blízké osobě (jednalo se o hrozbu namířenou střelnou zbraní). Policisté legálně drženou zbraň muži odebrali.

Vykázaným je také pětatřicetiletý muž, který měl začátkem měsíce března, ve večerních hodinách, ve společném bytě na Olomoucku, fyzicky napadnout svoji třiačtyřicetiletou družku. Jak policisté zjistili, muž se takového jednání vůči družce nedopustil poprvé. Využili svého zákonného oprávnění a muže na dobu deseti dnů vykázali ze společného obydlí, jakož i z jeho bezprostředního okolí do vzdálenosti 100 metrů od nemovitosti.

"Posledním vykázaným je čtyřiadvacetiletý muž z Olomoucka, který měl v jednom z olomouckých bytů, který obývá společně se svojí čtyřiasedmdesátiletou babičkou, tuto nejméně od srpna 2017 opakovaně slovně i fyzicky napadat a vyhrožovat jí. Na základě důkladného vyhodnocení všech podkladů a prověření všech informací a skutečností využili policisté svého zákonného oprávnění a muže na dobu deseti dnů vykázali ze společného obydlí, jakož i z bezprostředního okolí obydlí do vzdálenosti 200 metrů od domu," doplnila mluvčí.

Od začátku ledna letošního roku realizovali policisté územního odboru Olomouc již pátý případ vykázání.

V případě vykázání je vykázaná osoba povinna:

a) opustit neprodleně prostor vymezený policistou v potvrzení o vykázání,

b) zdržet se vstupu do prostoru podle písmene a),

c) zdržet se styku nebo navazování kontaktu s ohroženou osobou,

d) vydat policistovi na jeho výzvu všechny klíče od společného obydlí, které drží.

Policista vykázanou osobu poučí o následcích neuposlechnutí výzvy podle písmene d). Podle posouzení okolností se porušením vykázání může vykázaná osoba dopustit buď trestného činu, nebo přestupku. (ber)

 

Poslat nový komentář