Muži, který zabil svého tchána, soud trest nesnížil

Muži, který zabil svého tchána, soud trest nesnížil
ilustrační foto

U Krajského soudu v Brně se v pondělí objevila známá tvář. Soud řešil dovolání Antonína Pospíšila z Bedihoště. Devětašedesátiletý muž usiloval o snížení třináctiletého trestu. Šestnáctého března 2016 zastřelil dvěma ranami do hlavy z podomácku vyrobené pistole svého pětaosmdesátiletého tchána. Soud jeho žádost zamítl. 

Muž, za kterého se postavila peticí i obec, doufal, že dosáhne obnovy řízení a vražda bude změněna na zabití s mírnějším trestem. Stále trvá na tom, že tchán jeho a manželku čtyřicet let terorizoval. Novým důkazem mělo být svědectví jeho ženy, kterou v inkriminovaný den otec údajně srazil k zemi a škrtil. Pro soud ale argument neměl váhu, zazněl totiž vůbec poprvé. "Pokládám ho za účelový ve snaze domoci se snížení trestu", konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. 

"Je mi Tondy a jeho ženy moc líto. Znám je léta, pro celou rodinu je to hrozná tragedie. Nemělo se to stát," posteskl si jeden z přátel manželů Pospíšilových. 

U soudů Antonínu Pospíšilovi pomohla dosavadní beztrestnost, řádný život a také okamžité přiznání. Naopak mu přitížilo spáchání více trestných činů. Vedle zvlášť závažného zločinu vraždy i přečin nedovoleného ozbrojování. Navíc vůči osobě blízké a vysokého věku. 

Antonín Pospíšil dostal úhrnný trest odnětí svobody třináct let, tj. mírně nad dolní hranicí zákonné trestní sazby. Pro výkon trestu byl zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou. Po poradě s právníkem podá stížnost k Vrchnímu soudu. (ber)

Komentáře

A to to nemohl za 40 let vyřešit?Až ho v 85 letech odbouchne jak čuníka?Fakt to je řešení

Kdyby se každý, kdo se chce někoho zbavit,dostal za jeho odstranění dekret,to by moc lidí v republice nezůstalo.

Poslat nový komentář