Hlavně, že je řidič v pořádku, říká muž, který kamionem zablokoval dálnici

Hlavně, že je řidič v pořádku, říká muž, který kamionem zablokoval dálnici
Foto ber, PČR
Další fotky: 
Hlavně, že je řidič v pořádku, říká muž, který kamionem zablokoval dálnici

Pátého března 2019 krátce po osmé hodině ranní přijali prostějovští policisté  oznámení o osobním automobilu, který jede v protisměru na dálnici D46 u Prostějova ve směru na Olomouc. Dvaasedmdesátiletému řidiči modré Thalie zřejmě zachránila život pohotová reakce Václava Čížka. Ten svým kamionem zablokoval provoz a umožnil Thalii otočení do správného směru jízdy. Dnes Václav Čížek přijal ocenění nejen od prostějovských policistů, ale i od šéfa BESIPu Olomouckého kraje. 

"Hlášení o vozidle, které se pohybovalo v protisměru, jsme obdrželi hned od několika řidičů. Hlídka ale už vůz na dálnici nenalezla. S pomocí výzvy v médiích se nám podařilo zajistit dva kamerové záznamy, díky nimž jsme vůz a jeho řidiče následně nalezli," popsal začátek příběhu policejní mluvčí František Kořínek s tím, že jeden ze záznamů policistům poskytl zmíněný Václav Čížek.

Podle vedoucího dopravního inspektorátu PČR Prostějov Vítězslava Matyáše se viník na špatný sjezd dostal náhodou. "Jel velmi pomalu a jak přiznal, byl ze situace naprosto bezradný," dodal Matyáš. Řidiči teď hrozí sankce 5 – 10 tisíc korun a zákaz řízení šest měsíců až 1 rok.

Chování Václava Čížka, který brázdí Evropu pod vlajkou jedné z firem z Přerovska již desítky let, vysoce ocenili policisté i Miroslav Charouz z BESIP. "Tento muž dokázal, že i taková situace nemusí skončit tragicky. Musíme si uvědomit, že na dálnici se proti sobě vozidla pohybují rychlostí zhruba 30 metrů za sekundu a řešení musí být bleskurychlé," vysvětlil Charouz.

Václava Čížka by policisté rádi nominovali na titul Gentleman silnic. (ber)

 

Poslat nový komentář