Falešní vnuci to opět zkouší

Falešní vnuci to opět zkouší
ilustrační foto

Další vlna falešných vnuků se včera přehnala Olomouckým krajem. Během úterý jsme na lince 158 přijali sedm oznámení o podvodném vylákání finanční hotovosti od seniorů. Podvodníci si vybrali čtyři oběti na Prostějovsku, dvě na Přerovsku a jednu na Olomoucku. Celkem požadovali přes jeden milion korun. Naštěstí se nenašel nikdo, kdo by podvodníkům naletěl.

Scénář bývá zpravidla vždy stejný. Pachatel osloví seniora prostřednictvím pevné telefonní linky a pod smyšlenou legendou, že mu volá vnuk, se z něj snaží vylákat statisícové částky. Podvodník používá nejrůznější lsti a záminky. Jako důvod uvádí, že je v průšvihu a musí vrátit dluhy, má výhodnou nabídku na koupi bytu, auta, apod. Vždy požaduje hotovost, kterou za něj vyzvedne někdo jiný. Může si však svou oběť vytipovat i na ulici a vydávat se za pracovníka určité společnosti, který mu jde vrátit peníze např. za plyn, vodu apod. Snaží se dostat do domácnosti oběti s cílem ji okrást.

Zkouší i jiné triky. Na Přerovsku neznámý pachatel požadoval po dvaaosmdesátiletém muži částku 12 000 korun za náhradní díly na vozidlo, které přivezl pro jeho vnuka. Senior se zachoval správně, když ihned zavolal svému vnukovi, který mu sdělil, že si nic neobjednal. Jak pachatel uslyšel, že muž hovoří s vnukem, okamžitě se vytratil.

„Všechna oznámení policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník v těchto případech, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na pět let," vedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Byť včera v Olomouckém kraji podvodníci neuspěli, je potřeba mít stále na paměti ostražitost. Policisté apelují nejen na seniory, ale také na rodinné příslušníky, aby opakovaně poučili své starší příbuzné, jak se mají v takových situacích zachovat.

Rady a doporučení:

- nemějte doma větší finanční hotovost

- nevybavujte se s volajícím a zavěste

- po zavěšení ihned zavolejte svému příbuznému a sdělte mu, co se vám přihodilo

- nevpouštějte do domu žádnou cizí osobu

- podvodné jednání oznamte policii na linku 158

(red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář