Na seniora si vymýšleli různé báchorky. Připravili jej o 670 tisíc!

Na seniora si vymýšleli různé báchorky. Připravili jej o 670 tisíc!
ilustrační foto

Již v roce 2017 se začal odvíjet případ, který minulý týden skončil obviněním dvou podezřelých, muže ve věku 56 let a ženy ve věku 47 let. Proti oběma bylo zahájeno trestní stíhání pro trest čin podvod.

Nejprve se na seniora z Kojetína nakontaktovala obviněná žena pod smyšleným jménem s tím, že věděla, že by si od něho mohla půjčit nějaké peníze a tak této možnosti využila. Tvrdila mu, že potřebuje peníze na zakoupení nemovitosti nebo opravu vozidla a později také na koupi nového auta. Během tří měsíců roku 2017 se jí podařilo z něho vylákat částku 50 000 Kč, které měl doma a dalších 157 000 Kč, které měl uložené na vkladní knížce. Částky ženě nepředával najednou, ale po různých částech a ihned po výběru. Senior byl lehce ovlivnitelný a také naivní, protože všemu, co mu žena napovídala, uvěřil. A když, jak se říká, vyschl pramen, zmanipulovala žena poškozeného tak, že uzavřel úvěr na dalších 50 000 Kč. Částku 40 000 Kč jí z půjčených peněz vyplatil a zbytek si nechal. Obviněná si veškerou hotovost nechávala pro sebe a muže tahala za nos, protože nikdy žádnou nemovitost a ani auto nevlastnila. Na urgence týkající se vrácení peněz nereagovala a samozřejmě je ani starému muži nevrátila.

„Začátkem roku 2018 se na seniora obrátil muž, kterého obviněná dobře znala, a tvrdil, že je její advokát a řeší záležitosti týkající se prodeje její nemovitosti, kterou jak vyplývá z výše uvedeného, nikdy nevlastnila. I on vystupoval pod smyšleným jménem. Z podvedeného muže vymámil po částech dalších 34 500 Kč. Protože věděl o jeho naivitě, požadoval další platby, senior tedy aktivoval platební kartu s předschváleným úvěrem, a tu pak „advokátovi“ předal. Po výběru 10 000 Kč dal seniorovi 1 000 Kč a zbytek si nechal. Kartu podvodník nevrátil a v průběhu dalšího měsíce z ní hradil své nákupy, za které utratil částku něco málo přesahující 35 100 Kč, pak ji teprve poškozenému vrátil. Situace se opakovala a poškozený uzavřel další úvěr na částku 60 000 Kč, kterou mu předal. Ve stejném roce obviněný seznámil poškozeného s ženou, která se údajně nacházela v tíživé životní situaci a přiměl seniora ke zřízení dalšího úvěru tentokrát na částku 30 000 Kč, pro které si přijel i se zmíněnou ženou. O několik dní později uzavírá starý muž dle instrukcí obviněného další úvěr na 270 000 Kč, s tím, že část úvěru byla použita na splacení předchozích úvěrů a zbylou částku 140 000 Kč si opět „odborník na právo“ ponechal. Navíc ho ještě přiměl k tomu, aby ještě jednou pomohl ženě s její tíživou situací a poslal jí dalších 13 600 Kč, což také udělal. Obviněný ho pak připravil ještě o dalších 100 000 Kč, které si senior opět půjčil. Celkem tedy z poškozeného vylákal částku 422 220 Kč a nikdy mu ji nevrátil. Obviněný muže obelhal nejen tím, že se vydával za advokáta, ale nikdy ani neprováděl žádné úkony související s prodejem domu obviněné," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Díky neopatrnosti starého muže z něho obvinění tedy vymámili celkovou částku necelých 670 000 Kč. Obviněný muž byl za stejné trestné činy v minulosti opakovaně odsouzen a byl i ve výkonu trestu odnětí svobody.

„Trestní stíhání obou obviněných je vedeno na svobodě a dle trestního zákoníku jim hrozí s ohledem na výši škody až pětiletý trest odnětí svobody," dodala Zajícová. (red)

Ilustrační foto: pixabay.cz

Poslat nový komentář