Policisté vypisovali pokuty smazatelným perem. Hrozí jim až pět let v lochu

Policisté vypisovali pokuty smazatelným perem. Hrozí jim až pět let v lochu
ilustrační foto

Dva policisté sloužící na Územním odboru Olomouc, od října roku 2018 do letošního července ukládali řidičům pokuty příkazem na místě. Část finančních prostředků neodevzdali a obohatili se tak nejméně o 6 500 korun. Hrozí jim až pět let vězení.

Policisté si v rámci dohledu nad bezpečností silničního provozu vytipovali řidiče, kterým udělili pokutu v takové výši, aby byla akceptovatelná a přestupce ji mohl zaplatit na místě. „Povinné položky bloku vypsali standardně propisovací tužkou, avšak položku o výši uložené pokuty vypsali perem tzv. rollerem. Jedná se o pero, které má speciální inkoust, který lze mazat a následně znovu přepsat. Díl B předali po zaplacení přestupci a u dílu A pokutového bloku, který se odevzdává nadřízenému, částku smazali a přepsali ji za nižší. Finanční rozdíl si pak ponechali pro svou potřebu," popsala postup podvodníků tisková mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Nejvyšší rozdíl mezi uloženou pokutou a tou, kterou následně policisté napsali do odevzdaného bločku, byl 800 korun. Řidič tedy zaplatil na místě tisíc korun, policisté ale do kolonky zpětně dopsali 200.

Na jejich chování nakonec přišla GIBS společně s krajským policejním ředitelstvím. Oba policisté jsou obviněni ze spáchání přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěry a hrozí jim až pět let ve vězení. Dvojici mužů už nadřízený do doby, než bude vynesen pravomocný rozsudek, dočasně zprostil výkonu služby. (red)

Ilustrační foto: ber

Komentáře

Kokoti!

Poslat nový komentář