ODS: Odmítáme pokusy kriminalizovat použití slov "cikán"

ODS: Odmítáme pokusy kriminalizovat použití slov "cikán"
ilustrační foto ODS

 

Včera nám do redakčního e-mailu doputovalo vyjádření Místní rady Občanské demokratické strany zastoupené jejím předsedou, Miloslavem Musilem. Vyjádření v plné výši "otiskujeme".

Místní rada ODS Prostějov se opakovaně zabývala problémem vzniku soukromé základní školy  v Prostějově a vyjadřuje svůj nesouhlas s rozhodnutím Zastupitelstva města Prostějov, které se přiklonilo k nepodpoře tohoto projektu.  Podpora soukromého podnikání a konkurence, a to samozřejmě i v oblasti i školství, patří k základním pravicovým principům a zásadám ODS. V tomto duchu také MR ODS Prostějov doporučila hlasovat svým zastupitelům v orgánech města.

Místní rada ODS Prostějov je znepokojena situací, kdy je redakce jedněch z prostějovských novin podezřívánaz rasismu, když informovala veřejnost o události týkající se nevhodného chování a použila při tom slovo "cikánský útok."  MR ODS Prostějov se domnívá, že tisk má vystupovat naprosto svobodně, a ne se muset obávat nazývat věci jejich pravými jmény. Odmítáme proto pokusy kriminalizovat i jen samotné použití slov "cikán" nebo "cikánské" či označovat za rasismus skutečnost, kdy někdo informuje o příslušnosti pachatele nebo oběti k určitému etniku.