Rondel v Olomoucké brzdí dopravní inženýr

Rondel v Olomoucké brzdí dopravní inženýr
ilustrační foto studie

Nesouhlas se studií výstavby rondelu na křižovatce ulic Vápenice - Olomoucká vyslovil Michael Vafek z Dopravního inspektorátu Policie ČR Prostějov. Učinil tak ve stavebním a územním řízení, které je hlavním podkladem projektu. Radnice se ale plánu na jeho výstavbu nevzdává. 

Podle Vafka ve studii chybí kapacitní porovnání rondelu se stávající křižovatkou řízenou světelným signalizačním zařízením včetně jejich kapacitního vyhodnocení. „Navíc nejsou respektovány přirozené tahy pěší dopravy, a to především přecházení Olomoucké ulice, kde je vysoká intenzita chodců. Ve studii není respektován ani pěší tah jinými směry," konstatuje Vafek.

Podle náměstka primátorky Zdenka Fišera jde o studii, do zpracování projektu budou odborníci pracovat na všech připomínkách, které bude potřeba vyladit. 

Magistrát proto hodlá pokračovat v přípravě výstavby křižovatky. Až bude investiční akce připravena k realizaci, předá veškerou dokumentaci včetně povolení krajskému úřadu, aby ji mohl zahrnout do svého rozpočtu. "Po zkušenostech s obdobnými dopravními stavbami se dá předpokládat, že přípravné kroky zaberou ještě zhruba rok práce. Pak bude možné tuto dopravní stavbu zahrnout do rozpočtu kraje, předpokladem je rok 2020,“ uvádí další z náměstků, Pavel Smetana. 

Náklady na vybudování rondelu v této křižovatce nejsou přitom příliš vysoké, odhadují se na pět milionů korun. Mimo jiné proto, že se pod rondelem nemusí  budovat inženýrské sítě. Ty už tam jsou. (ber) 

Komentáře

Proč tam chcete cpát další kruháč, když světla jsou dostatečná a kruháč se vzhledem k druhé křižovatce Újezd Svatoplukova bude zacpávat. Uvědomuje si to vůbec někdo na radnici, že tyto dvě křižovatky spolu souvisí a jedna ovlivňuje druhou.

"Rondel v Olomoucké brzdí dopravní inženýr"... To je blblost. Rondel se ,tak je prezentován, NIKDY, ale opravdu NIKDY postavit nemůže!! Vápenice se s Olomouckou nikde nepotkává. Je to Vojáčkovov náměstí vy DILETANTI!!!

A Až se sítě potento,tak se rondel zase rozbije.

Poslat nový komentář