Gramofon – fenomén minulého století

Gramofon – fenomén minulého století
V Muzeu Prostějovska jsou k vidění unikátní kousky.

Pro pamětníky i milovníky „mluvících skříněk“, které ovládly polovinu minulého století, potěší zcela jistě nová výstavní expozice v Muzeu Prostějovska. Výstava „Babiččin svět na kliku“ totiž představuje ojedinělou kolekci fonografů a gramofonů.

Od konce 19. století, kdy vynálezy Edisonova fonografu a Berlinerova gramofonu zajistily přenos mluveného slova i hudby, prošly tyto technické vymoženosti obrovským vývojem. Od fonografových válečků, které byly revolucí v přenosu a záznamu zvuku, až po gramofony s troubou či elegantní skříňky, kde se pod jehlou zvolna otáčel plochý černý kotouč. Gramofony byly nedílnou součástí všech společenských večírků a přátelských sešlostí, z desek se linula hudba v rytmu charlestonu, jazzu a posléze i popu.  

Exponáty vystavené v Muzeu Prostějovska pocházejí ze soukromých sbírek a jsou jedinečnou podívanou. Jedním z vystavovatelů je i Marek Pokorský, který sbírá vše co souvisí s přístroji reprodukujícími zvuk už víc než desetiletí. „Na výstavě v prostějovském Muzeu jsme soustředili na osm desítek exponátů, některé z nich jsou skutečnou raritou. Výstava je jakýmsi průřezem období, kdy se přístroje pro reprodukovanou hudbu a slovo vyvíjely a rozdávaly lidem radost a potěšení,“ objasnil záměr Marek Pokorský, který spolu s dalšími třemi sběrateli ojedinělou expozici připravil. Výstava je přístupná v hlavní budově muzea až do 1. dubna.     

(jap)

Poslat nový komentář