Výstava k sochařskému sympoziu ve Špalíčku

Výstava k sochařskému sympoziu ve Špalíčku
ilustrační foto

Sochařské sympozium Hany Wichterlové, které se stalo pro Prostějov významnou kulturní tradicí, slaví letos 10. výročí. Přesto je letošní jubilejní ročník ročníkem lichým – podle nového rozhodnutí pořadatele Statutárního města Prostějov se uspořádání sympozia řídí novým časovým harmonogramem. V letošním roce se sympozium nekoná, poté se uskuteční jednou za tři roky počínaje rokem 2014. 

U příležitosti 10. výročí založení Mezinárodního sochařského sympozia Hany Wichterlové připravilo Muzeum Prostějovska výstavu v prostorách Špalíčku v Úprkově ulici, která je průřezem celého desetiletí. Slavnostní vernisáž ve středu 1. srpna v 17 hodin otevře expozici sestavenou z fotografií, plakátů, katalogů, návrhů soch i plastik samotných.

„Sochařské sympozium si za desetiletí trvání získalo mezi výtvarníky dobré jméno. V Prostějově ukázalo své umění devětačtyřicet výtvarníků z patnácti zemí. Vzniklo  osmapadesát pozoruhodných skulptur, které se staly dekorací nejen Smetanových sadů, ale i dalších parků, veřejných prostranství, budov a zařízení,“ uvádí kurátor Miroslav Švancara z pořádající agentury Art Moravia.

Krásu tesaných soch a sousoší mohli obdivovat milovníci výtvarného umění přímo při vzniku ve Smetanových sadech, které se pak staly první výstavní galerií. Některé plastiky poté zakotvily na vybraném veřejném místě. Dřevěné plastiky zkrášlují například zahradu či vinárnu Národního domu, vestibul a park Nemocnice Prostějov, prostranství před zámkem, nádvoří magistrátu, kulturního klubu Duha a reálného gymnázia, zahradu domova důchodců v Nerudově ulici a v neposlední řadě pak rondely v Olomoucké, Plumlovské a Kostelecké ulici.

Je jen škoda, že některé kusy, které vznikly v minulých ročnících sympozia, už začal nahlodávat zub času. Počasí a částečně i nenechavé ruce vandalů poškozují skulptury umístěné na veřejných prostranstvích natolik, že čas od času musí být renovovány. „Všechno je otázka peněz, kterých je čím dál míň. Přesto město financuje nezbytné opravy soch, které zásah restaurátora opravdu potřebují. V minulosti to bylo v řádu desetitisíců. Každý rok je v rozpočtu vyčleněna nějaká částka na péči o dřevěný poklad města, bude tomu tak i v budoucnu,“ tvrdí primátor Miroslav Pišťák.   (jap) 

Středa, Srpen 1, 2012 - 17:00

Poslat nový komentář