Kdo byl Arnošt Lustig napoví pondělní přednáška v knihovně

Kdo byl Arnošt Lustig napoví pondělní přednáška v knihovně
ilustrační foto

Český židovský spisovatel a publicista, nominovaný na Pulitzerovu cenu, nebo také milovník žen a někdejší šéfredaktor časopisu Playboy. To je Arnošt Lustig, jedna z nejvýznamnějších postav české prózy dvacátého století, o němž v pondělí dopoledne pohovoří v Městské knihovně Ingrid Chytilová.

Arnošt Lustig se narodil 21. prosince 1926 a letos by se dožil 86 let. Již v patnácti letech jej však dostihl jeho židovský původ, který mu neumožnil dostudovat reálku, a byl poslán do Terezína. Odsud jej transporty odvezly do Osvětimi či Buchenwaldu, z transportu smrti do Dachau se mu již podařilo uprchnout. Válku přežil v Praze, poslední velký válečný konflikt však postihl celou jeho rodinu, což jej poznamenalo na celý život.

Po válce se živil převážně jako žurnalista, pracoval v Izraeli, odkud informoval o izraelsko-arabském konfliktu, pracoval také v Československémrozhlase či časopise Mladý svět. Brzy se však začal literárně věnovat svému tragickému životnímu tématu - holocaustu. První dílo, o kterém se dodnes učí na středních školách, Démanty noci, vydal v roce 1958, další jeho spisovatelský skvost vyšel o čtyři roky později pod názvem Dita Saxová. Vypráví osud dívky, která prošla koncentračními tábory, ale po návratu z nich není schopna navázat na normální život. Třetím Lustigovým klenotem je Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, popisující pro změnu skutečné události v Itálii z roku 1943.

Lustig byl autorsky činný až prakticky do své smrti (napsal bezmála čtyřicet knížek), poslední dílo vydal v roce 2010 a věnoval jej dalšímu význačnému českému spisovateli, Otu Pavlovi. O rok později, 26. února 2011 zemřel v Praze na rakovinu. O životě a díle tohoto význačného autora promluví v pondělí 10. prosince od 10 hodin v podkrovním sále městské knihovny Ingrid Chytilová z Katedry české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě.

Poslat nový komentář