Prostějovské divadlo rozsvítí ve čtvrtek Petrolejové lampy

Prostějovské divadlo rozsvítí ve čtvrtek Petrolejové lampy
Pavla Tomicová a Filip Richtermoc v rolích Štěpky Kiliánové a Pavla Maliny v divadelní hře Petrolejové lampy (autor: Klicperovo divadlo)

Divadelní adaptaci románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy uvidí ve čtvrtek večer prostějovské městské divadlo. Psychologický román nastudovalo královéhradecké Klicperovo divadlo pod vedením bývalého uměleckého šéfa Národního divadla Ivana Rejmonta.

Havlíčkův román z roku 1944 vypráví příběh Štěpky Kiliánové, dcery bohatého zednického mistra z Jilemnice, která se zamiluje do svého bratrance sedláckého původu, Pavla Malinu, důstojníka rakousko-uherské armády. Román však nesleduje pouze jejich vztah, ale snaží se ukázat i život na maloměstě na přelomu 19. a 20. století, zejména v první, nejrozsáhlejší části nazvané „Lampy svítí a prostírá se“. Další pokračování děje pod názvem „Sytý u stolu“ vypráví začátek vztahu Pavla a Štěpky a jejich „obchodní“ sňatek, který má přinést zlepšení hospodářské situace pro Vejrychovsko, oblast, odkud mužský hrdina románu pochází. Krátce po uzavření manželství se však ukáže, že Pavel umírá na syfilitidu, prohlubující se v progresivní paralýzu, a se Štěpkou proto nemůže mít děti. To má vliv na jeho chování, které je předmětem posměchu města, ale i tragických situací uvnitř rodiny, které popisuje třetí část díla pod názvem "Lampy zhasínají".

Havlíčkův román Petrolejové lampy je vyzdvihován především pro svoji nadčasovost a nadsázku, dobré psychologické vykreslení postav a zaměření na popis mezních situací lidského života. I proto jej v roce 1971 režisér Juraj Herz převyprávěl do filmu, v němž hlavní postavy ztvárnili Petr Čepek a Iva Janžurová.

Dramatizaci románu, kterou mohou zhlédnout prostějovští diváci ve čtvrtek 13. prosince od 19 hodin na půdě Městského divadla, si vzal na starost bývalý umělecký šéf Národního divadla Ivan Rejmont. "Jsou věci, které jsou viditelné a které jsou neviditelné. A Havlíček umí otevírat cestu k těm věcem, které jsou za tím viditelným světem," řekl jednou o jednom z nejznámějších Havlíčkových děl. Autorem scénáře k divadelní hře je Martin Velíšek, hudbu složil Petr Kofroň. V roli Štěpky Kiliánové se divákům představí Pavla Tomicová, Pavla Malinu hraje Filip Richtermoc.

Poslat nový komentář