Věčné dilema lásky a peněz v sobotu na prknech Moravského divadla Olomouc

Věčné dilema lásky a peněz v sobotu na prknech Moravského divadla Olomouc
Láska a peníze (www.moravskedivadlo.cz)

Láska, nebo peníze. To je dilema komedie mladého britského dramatika Dennise Kellyho Láska a peníze, kterou pro české diváky nastudoval Mikuláš Tyc a jíž v sobotu 5. ledna od 19 hodin pošesté uvede Moravské divadlo v Olomouci. „Hra prostřednictvím silného a rafinovaně komponovaného příběhu pojednává o tom, jak dnes lidé zápasí se svými životními hodnotami a jak obtížné je rozhodnout se, zda prioritou je láska, či majetek,“ charakterizoval před listopadovou olomouckou premiérou svoji hru Tyc.

Hra retrospektivně pojednává příběh tří dvojic, které různým způsobem zápasí s uvedeným dilematem. Prvním duem je Jess a David, který zápasí s Jessiinou zálibou v nakupování, hraničící se závislostí. Řeší ji dalším zaměstnáním, kde se však musí nechat ponižovat od své bývalé partnerky. Další dvojici představuje osobitý pár, truchlící nad ztrátou své dcery. Více než její smrt jim však vadí okázalý pomník, který si vedle hrobu jejich pozůstalé postavil řecký přistěhovalec. Třetí pár představuje manažerka Val a obchodník Duncan, kteří se pro peníze neštítí udělat cokoliv. Postavu Davida ztvární Jiří Suchý z Tábora, manželku Jess si zahraje Lenka Kočišová, jako rodičovský pár vystoupí Ivana Plíhalová a Jaroslav Krejčí, v roli Davidovy bývalé partnerky Val se představí Tereza Richtrová a role Duncana se zhostil Petr Kubes.

Hra Láska a peníze, která vznikla v roce 2006, je postavena na značné míře divákovi spoluúčasti, který si nedořešené otevřené scény musí dotvořit sám. Mrazivá komedie je doplněna i strohými scénami, jejichž autorem je Španěl Eufrasio Lucena-Muñoz, a vulgárním jazykem, který je sice použit funkčně, ale může odradit starší diváky. Přesto je hra Láska a peníze určena pro publikum napříč generacemi.

Upoutávku na hru Láska a peníze zhlédněte zde. Lístky v předprodeji jsou ještě k dispozici, za 180, 210 a 230 korun je zakoupíte zde.

Poslat nový komentář