Na Prostějovsku začíná tříkrálová sbírka

Na Prostějovsku začíná tříkrálová sbírka
ilustrační foto

Počínaje středou začala po celé České republice tradiční Tříkrálová sbírka. Tisíce koledníků vyrazí mezi lidi, přinesou jim radostnou zvěst vánočních svátků a budou je žádat o drobný příspěvek na pomoc nemocným, seniorům a dalším sociálně slabším skupinám. Na Prostějovsku začíná sbírka právě dnes.

Tříkrálovou sbírku v okrese Prostějov organizují Charity Prostějov a Konice. V obou případech vyrazí koledníci do ulic právě dnes, v pátek 4. ledna, a v případě Konice poputují až do neděle. Tradiční součástí tříkrálových sbírek jsou také tříkrálové koncerty či mše. Koničtí koledníci proto dostanou v pátek od 18 hodin ve farním kostele požehnání na mši Milana Ryšánka, v prostějovském Kostele Povýšení sv. Kříže pro změnu v sobotu ve stejný čas zazpívá vánoční mši Jana Jakuba Ryby a vánoční koledy na Tříkrálovém koncertu smíšený sbor Schola cantorum a Katedrální sbor z Brna (stejné vystoupení je na programu i v kostele sv. Prokopa v Čehovicích v sobotu již od 15:30). S kasičkami bude na Prostějovsku v průběhu pátku a dalších dní chodit více jako 180 skupin.

Kromě Prostějova a Konice se bude koledovat a připomínat Tři krále i v dalších městech a obcích našeho regionu. Taktéž počínaje dneškem až do neděle budou koledníci chodit v Plumlově, o den později, v sobotu 5. ledna, vyrazí do ulic v němčické farnosti. V pátek 4. ledna od 18 hodin je pak na programu Tříkrálový večer v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem, v sobotu od 20 hodin pak proběhne XII. Tříkrálový ples v Brodku u Prostějova v sokolovně.  V Kostelci budete moci skupinky v typických oblecích a s kasičkami spatřit následující víkend, 14. ledna. Tříkrálová sbírka totiž potrvá až do 15. ledna, a i po tomto datu mohou lidé přispívat na zmíněné účely, a to pomocí DMS zpráv či převodem na účet.

Minulý rok se prostřednictvím Tříkrálové sbírky vybralo přes 75 milionů korun, přičemž v olomoucké arcidiecézi to bylo přes 21 milionů, z toho na Prostějovsku 652 tisíc a na Konicku více než 411 tisíc.

(zkl)

Poslat nový komentář