Kraj má pro kulturu 21 milionů, myslí i na hanácké slavnosti či plumlovský zámek

Kraj má pro kulturu 21 milionů, myslí i na hanácké slavnosti či plumlovský zámek
Zámek Plumlov (ilustrační obrázek)

Krajská rada se na pátečním zasedání krajského zastupitelstva rozhodla předložit návrh na finanční podporu kulturních aktivit a obnovu kulturních památek.

Finance rozdělovala ve třech oblastech: obnova kulturních  památek v Olomouckém kraji, obnova staveb drobné architektury místního významu v Olomouckém kraji a podpora kulturních aktivit v Olomouckém kraji. V první případě chce vedení kraje podpořit obnovu 31 památek za více než 8 milionů korun, na obnovu staveb drobné architektury hodlá vyčlenit skoro dva miliony pro 43 projektů a v posledním případě přidělí 184 projektům přes  11 milionů korun. Celkem tak jde na podporu kultury v letošním roce přes 21 milionů korun.

Náměstek hejtmana pro kulturu Radovan Rašťák (ČSSD) vyjmenoval některé hlavní akce, které chce kraj podpořit, jde například o opravu Mariánského sloupu v Javorníku, restaurování gobelínu „Útěk do Egypta“ v olomouckém arcibiskupství, výměnu střešní krytiny na zámku v Plumlově nebo obnovu zámků v Úsově a Hustopečích či papírny ve Velkých Losinách. Z kulturních aktivit chce Rada kraje podpořit například Mezinárodní festival dechových hudeb v Jeseníku, koncerty Má vlast Moravské filharmonie, Setkání Hanáků v Prostějově, Prostějovské hanácké slavnosti či Hanácké Benátky v Litovli.

(zkl)

Poslat nový komentář