Lilian Amann přiveze obrazy do tovačovského zámku

Lilian Amann přiveze obrazy do tovačovského zámku
ilustrační foto
Další fotky: 
Lilian Amann přiveze obrazy do tovačovského zámku
Lilian Amann přiveze obrazy do tovačovského zámku

 

Malby – kresby – ilustrace - pod tímto názvem zahajuje výtvarnice Lilian Amann v neděli 19. května 2013 v 16 hodin ve dvou historických místnostech zámku Tovačov výstavu své tvorby.

 

Lilian Amann se narodila v Brně a žije 25 let v zahraničí. S rodnou zemí však kontakt nepřerušila a kromě svých zahraničních výstav pravidelně vystavuje také v České republice - například deset let pravidelně vystavuje na plumlovském zámku.

Výtvarnému ztvárnění se Lilian Amann učila u japonského akademického sochaře a pedagoga Naotaku Naganumu v Kolíně nad Rýnem. Do tajů světla a stínu ji zasvětila americká akademická malířka Kathy Cornprobst, známá svými kresbami a akvarely.

Tvorba Lilian Amann se nachází v soukromých a veřejných sbírkách, doma i v zahraničí. Je členkou spolků výtvarníků Parnas Brno v České republice, Kunst-Werk, Brodmuehle a Württenbegischer Kunsterein v Německu.

 

K tvořivým oblastem Lilian Amann patří také činnost ilustrátorská a literární. Právě dokončila sbírku tragikomických básniček „Tajemnost slov“ a soubor rčení v angličtině „Say what?“. Věnuje se občasné publicistice a jako jazyková redaktorka spolupracovala na překladu klasického románu Sexus amerického spisovatele Arthura Millera. Minulý rok vyšla její kniha pro děti „Pohádky a povídání z dávné Hané“, kterou zařadila do své nabídky i Centrální bibliotéka na Floridě v USA. V současnosti pracuje na svém meziválečném románu „Nejistota“.

 

Ponor do lidské psychiky je Lilian Amann vlastní také v její profesi. Vystudovala psychologii, kterou rovněž přednáší, vede semináře a workshopy o psychologii chování, reči těla a interkulturalitě. V posledních letech žije a tvoří ve městě Stuttgart v Německu.

Na zámku v Tovačově představí tři komorní cykly.

 

Malby akrylem na plátně se otevírají snům a fantazii, vymaňují se z vlivu racionality a kladou neovlivnitelné podvědomí na úroveň vědomí. Svojí barevností vynahradí střídmost vystavených kreseb a jsou poznačeny jistou nostalgií. Dívenka v maminčině klobouku se stala motivem pro obal knihy pro děti “Pohádky a povídání z dávné Hané.”

 

Kresby uhlem a rudkou zobrazují prchavé momenty ze života, zrcadlené ve tvářích portrétů, které jsou pro autorku příznačné. Častěji než kdykoliv před tím se objevují v kresbách děti, které mají přirozenou schopnost dát vizuálně najevo své pocity.

 

Ilustrace s jednoduchou černou linkou prezentují krátké příběhy. Jaké? To nechává autorka na vás. Můžete je několika větami zapsát do sešitu, který je zde k tomuto účelu k dispozici.

 

V přítomnosti obrazů Lilian Amann se člověk necítí nikdy sám. Může to být i tím, že až na pár vyjimek s vámi postavy z rámů udržují nepřetržitě zrakový kontakt a jejich oči vás sledují prostorem, ať se na ně díváte odkudkoliv.

Takže – nashledanou v Tovačově a vezměte s sebou děti. Souběžně tam totiž bude zahájena také výstava historických dětských kočárků.

(ok)

 

Poslat nový komentář