Nahý Wolker míří do Vysokých Tater

Nahý Wolker míří do Vysokých Tater
Foto MMP

 

Ve dnech 6. a 7. listopadu 2013 zamíří delegace města Prostějova na Wolkerovu Polianku 2013 do slovenských Vysokých Tater. Na jubilejní padesátou celostátní soutěž literární tvorby mladých autorů se vydají i členové studentského divadla Point. 

Vysoké Tatry jsou partnerským městem Prostějova. "Při nedávné návštěvě Prostějova pozval primátor Vysokých Tater Ján Mokoš osobně zástupce města a členy divadla POINT na jubilejní padesátý ročník soutěže Wolkrova Polianka 2013," uvedla Ivana Hemerková, náměstkyně primátora s tím, že kulturně-společenský svátek láká každý podzim do Vysokých Tater mladé talentované básníky, slovenské renomované spisovatele a příznivce poezie.

Divadlo Point vystoupí 6. listopadu odpoledne v Tatranské Poliance u pamětní desky Jiřího Wolkra v dramatizovaném uměleckém pásmu slova a hudby, večer pak připomenou rodiště básníka zástupci města Prostějova na slavnostním setkání. O den později se představí divadelníci Pointu v kongresové hale lázní Nový Smokovec s představením Nahý Wolker, netradičním pohledem na osobnost básníka. Děj hry, sestavený z básní, dopisů a deníkových poznámek, se pohybuje mezi sněním, vzpomínkami a realitou.

V rámci literární soutěže bude v premiéře promítnut film 50 let poezie ve Vysokých Tatrách, jehož část týkající se osobnosti Jiřího Wolkera se natáčela v Prostějově. Konec básníkova krátkého života (1900 - 1924), který přeťala tehdy zákeřná tuberkulóza, je spojen právě s pobytem v sanatoriu v Tatranské Poliance. Jen tři dny před svou smrtí byl odsud odvezen do rodného Prostějova.

 

Město Vysoké Tatry má sice jen kolem 5 tisíc obyvatel, ale rozprostírá se na ploše 360 km2 a svou rozlohou patří mezi největší města na Slovensku. Pokrývá podstatnou část stejnojmenného pohoří a tvoří ho 15 částí města, původně samostatných osad, které byly postupně integrovány do jednoho územního celku. (red)

Poslat nový komentář