Dobrý proti severáku: Hejlík za oponou opět zalistuje v bestselleru

Dobrý proti severáku: Hejlík za oponou opět zalistuje v bestselleru
ilustrační foto plakát

 

Letos již potřetí „zalistují“ návštěvníci prostějovského divadla v některé z knih, jež svébytným způsobem prezentuje na jevišti herec Lukáš Hejlík, který je autorem a velmi často také protagonistou projektu LiStOVáNí. V pondělí 17. března v 18 hodin je v komorním prostoru na jevišti za oponou na programu scénické čtení Dobrý proti severáku, jež představí spisovatele Daniela Glattauera.

Účinkující Lukáš Hejlík, Věra Hollá a Pavel Oubram nastíní příběh Emmi Rothnerové, která chtěla přes internet zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Tenhle milostný balet by se jistě líbil všem romantikům, a to hned z několika důvodů. Oba protagonisté v knize okusí nejrůznější odstíny a tóny staré dobré romantické touhy, která vzkvétá, ale nerozplývá se. Text je vtipný, což je pro romantiky velice cenné.

„Cyklus scénických čtení LiStOVáNí si vzal na sebe neskromný úkol - představovat každý měsíc zajímavé, aktuální knihy, které se objevují na trhu. Vybraní autoři a jejich dílo či přímo specifická kniha jsou pak před diváky interpretováni v podobě scénického čtení. Jde vždy přibližně o hodinové divadelní vystoupení, ve kterém je přenášen děj knihy, jazyk autora a atmosféra dané literatury na obecenstvo, které se v čele s mladou generací ve světě oproštěném od kultury a literatury vrací zpět k tomu, co tu bylo první - knize. Nejde o nějaké čtení oblíbených pasáží, jde o dýchající představení s rekvizitami, kostýmy, hudbou, začátkem a koncem,“ přiblížil Hejlík smysl projektu.

„Jsme velmi potěšení, že se LiStOVáNí na jevišti za oponou ujalo,“ prohlásila ředitelka Jana Maršálková a doplnila: „Pro školní mládež je uvádíme již několik sezón, s dospělým publikem však teprve začínáme. Pokud zájem diváků neochabne, budeme se snažit listovat v Prostějově každý měsíc.“ (eze)

Poslat nový komentář