Poslední romance

Poslední romance
ilustrační foto internet

 

Představení amerického dramatika Joea DiPietra Poslední romance je hrou o lásce, na kterou není nikdy pozdě. Městské divadlo v Prostějově ji uvede ve středu 16. dubna v 19 hodin. Úsměvný i bolavý příběh tří starších lidí nastudovalo v režii Petra Slavíka pražské Divadlo Ungelt.

Jeden z největších hitů současného divadla nabízí tři výjimečné příležitosti třem hereckým osobnostem. Alena Vránová se představí jako stále atraktivní sedmdesátnice Carol, Petr Kostka jako vitální osmdesátník Ralph, Carmen Mayerová jako jeho ustaraná sestra Rose a Jan Bochňák v roli Mladého muže. Carmen Mayerová získala za roli Carol širší nominaci na Cenu Thálie 2013. „Text je psaný pro skutečné herecké mistry. Dvojici prožívající svou poslední romanci skvěle ztvárňují Alena Vránová a Petr Kostka. Vránová staví Carol zpočátku herecky velmi střídmě jako upjatou a nedůvěřivou moralistku, jejíž obranný val ale postupně roztává a ustupuje ženě, jež po vztahu touží víc, než si sama dokáže přiznat. Proměna v impulzivní ženu, bojující za své právo na plnohodnotný život, je zcela ohromující,“ napsala o Poslední romanci divadelní kritička Radmila Hrdinová.

Petr Kostka podle jejího soudu obdařil Ralpha odzbrojující upřímností, vtipem a nakažlivým klukovstvím, které musí zlomit srdce i té nejupjatější dámě. Zároveň však do této srdečnosti občas problesknou spodní tóny strachu z osamělosti i hořkost z nenaplněné kariéry. Kostka je mistr herecké zkratky a stačí mu drobné gesto či pohled, aby o postavě sdělil vše podstatné.

Carmen Mayerová nejprve svou Rose pokorně a decentně upozaďuje, aby pak naplno prožila její vlastní tragický příběh. Je to postava vybudovaná s velkým citem pro souhru a partnerství. Představení je uváděno pro skupinu B, doprodejové vstupenky jsou k dispozici v pokladně divadla.

(eze)

Poslat nový komentář