Na koncert Caleji může každý, kdo se na náměstí vejde

Na koncert Caleji může každý, kdo se na náměstí vejde
ilustrační foto

Zatímco v březnu Prostějovany ohromila informace, že koncert světového tenora Josepha Calleji bude za velké peníze, v červnu radnice zveřejnila daleko příznivější zprávu. Vstupné se platit nebude. I přesto je koncert, či spíše vstupenky na něj, terčem kritiky. Na radní se obrátil dopisem jeden z prostějovských občanů. Jde ale možná spíše o předvolební boj, než o opravdovou diskuzi.

„Dne 31. 8. 2014 bude na T. G. Masaryka v rámci Hanáckého operního festivalu koncert světově známého tenoristy Josepha Calleji. Pořádá agentura TK Plus, hlediště pojme 2 000 sedících diváků. Vstupenky budou vydávány v informačním centru města Prostějova počínaje dnem 10. 8. 2014 od 9.00 hod. Jako jiní zájemci z řad občanů města jsem i já přišel v 9.00 k informačnímu centru. Po 15-ti minutách nám bylo oznámeno, že lístky již nejsou. Na dotaz jsme dostali odpověď, že k dispozici bylo 300 lístků, a ty již byly vydány. Kde je zbylých 1 700 vstupenek, kde jsou vstupenky do prvních řad, které měly stát 1 200 Kč za kus? Zůstaly někomu za prsty pro přátele, známé?,“ píše mimo jiné Antonín Sprinz. Ten se pod svůj dopis podepsal jako občan, ale zapomněl zmínit, že aktuálně kandiduje v komunálních volbách za uskupení Změna pro Prostějov.

Odpovědi na řadu otázek položených v kritickém dopise, jsou ale v tiskové zprávě, kterou magistrát vydal již v červenci. Je k vidění na adrese http://www.mestopv.cz/cz/aktuality/koncert-josepha-calleji.html.

Dočtete se tam mimo jiné, že vstupenky bylo možné rezervovat online a mimo prostějovského informačního centra budou dále distribuovány pro zájemce z Olomouce a olomouckého regionu na Informačním centru Magistrátu města Olomouce v jeho pracovní době za stejných podmínek a ve stejném rozsahu jako v Prostějově. Rezervovat vstupenky bylo možné emailem i pro větší skupiny (či zájezdy). "Lístky jsem pro sebe a manžela a moje rodiče rezervovala hned, jak to bylo možné. Dostala jsem je bez problémů," sdělila PvNovinkám Jana Musilová.

K situaci kolem lístků pro PvNovinky vyjádřila také radní Milada Sokolová (ODS): "Od začátku jsem prosazovala, že vstup na koncert by měl být zdarma, stejně jako veškeré koncerty v rámci oslav sto let radnice. Z tohoto důvodu předpokládám a tento názor jsem si ověřila i na radnici, že lístky jsou jen rezervací sedadel a na koncert se dostanou všichni, kteří budou mít zájem a které náměstí pojme. Opak si nedokážu představit! Kdyby to bylo na mne, žádné lístky bych nevydávala. I u jiných koncertů přece lidé chodí volně na náměstí a lístky nejsou třeba.“

Slovo radní Sokolové potvrzují i naše infomace. Stran výdeje lístků jde o to, že podle pořadatelů je na rozdíl od ostatních koncert Calleji na "sezení", tudíž se vydávají právě tyto lístky. Neznamená to ale, že ostatní lidé budou mít uzavřený přístup na náměstí. Jen není tolik židlí, aby se každý posadil.

Město do akce investovalo dva miliony korun, které stojí honorář vystoupení světově proslulého tenora. Na pořádající agentuře pak spočívají další náklady mimo jiné v podobě zajištění zázemí, ozvučení, sedadel či pódia. (ber).

Komentáře

Tak schválně - město dalo Černoškovi na tento koncert 2 miliony a dostalo 400 lístků (alespoň dle informací ČTK). Když to vydělím, vyjde rovná pětitisícovka. Takže, město zaplatilo za jeden lístek na sezení pětitisícovku. Jo a jsem zvědavý, kdo bude třeba z rady města stát? A taky by mě zajímalo, kde bude sedět pan Černošek?

Vážený pane Sprinzi,

jak jsem se již vyjádřila, osobně jsem lístkový systém pro open-air (pod širým nebem) koncert nikdy nepovažovala za prospěšný, stejně jako původně navrhované placení za lístky.

Předpokládala jsem, že by bylo lepší, kdyby si na koncertě zdarma sedli ti, co přijdou jako první. A ostatní stáli či si přinesli něco na sezení. Ano, není to úplně obvyklé někde v koncertní síni či divadle, ale kouzlo koncertu na náměstí spočívá přece v tom, že tam bude moci být tolik lidí, kolik se do žádné prostějovské haly či sálu nevejde, i když něktěří budou muset stát či sedět na přinesených židličkách....

Jednu poznámku k Vašemu otevřenému dopisu. Píšete v něm, že jeden lístek pro Prostějovana přijde městský rozpočet  přes 6000 korun. To bohužel  není vůbec přesné a troufám si říct, že to snad i dobře víte. To by mohlo platit, kdyby na náměstí nemohl již přijít nikdo, kdo nemá lístek. Jak mne opakovaně ubezpečilo vedení radnice, tak to nebude: na náměstí bude moci přijít každý.....

Milada Sokolová

Paní Milada Sokolová (ODS) patří mezi ty radní, kteří opravdu mají zájem o kulturu a sama je v této oblasti aktivní, účinkuje (Proměny) a přestože má malé dítě, většinu času věnuje činnosti spojené s kulturou (Okrašlovací spolek), charitou a projekty pro děti (Avatarka) a tato činnost je opravdu pro město přínosem. Jitka KŠ (ZpP)

K paní Musilové - vstupenky jsem si rezervovala - nebylo možné si rezervaci zajistit pro obyčejného občana města on-line a již toto je zarážející fakt, jen větší skupiny na adrese office@tk.plus, a to zájezdy - přesně uvedeno v informacích, takže pokud jste vstupenky takto obdržela, bylo to nefér vůči ostatním občanům města.Pokud by tomu totiž tak bylo, nemusela žádná aféra se vstupenkami vzniknout a těch případných 300 ks pro ty, co nemají internet by bylo možná dostačující. Vydávaly se do 15.-té řady, bude zajímavé uvidět, diváci kdo bude sedět v těch prvních. K paní radní Sokolové - pro vstupenky si přišli z větší části důchodci. Jste přesvědčena o tom, že v jejich důchodovém věku budete schopna celý koncert stát a přitom se kochat hudbou? Můžete to se všemi přáteli a celou radou zkusit toho 31.8.2014. S pozdraev pěkného dne Sprinz

Pan Sprinz se informoval v informačním centru radnice od .července, kdy pan primátor Pišťák prohlásil, že pro občany města bude k dispozici 2000 lístků za 2,000.000,  Kč z rozpočtu města, tedy pro občany města.Dále prohlásil pan primátor, že 2miliony nejsou pro město žádnou významnou položkou, citaci přesně si nepamatuji. Volal jsem do informačního centra nejméně 7x, bylo mi sděleno, že rada bude projednávat 15.7. a až po vyjití Radničních listů  mu i pracovnice sdělila, že lístky je možné vyzvednout až 10.8.2014 v 9.00 hod. Není skupinou, chtěl tak, jako ostatní občané, kteří tam 10.8.2014 přesně před devátou přišli pouze 2 lístky, nebyly. Asi se nepočítalo s tím, že bude 10.8.2014 takový zájem. Když tedy je mně vyčítáno, že jsem si lístky nekoupil, proč tak neudělali ti, kteří si zbytek, to je 1600 lístků rozebrali jiným způsobem než měli obyčejní lidé tohoto města, včetně našich zastupitelů. Na rozdíl od anonymů se mohu za každé své vyjádření podepsat. Nebyl jsem tam sám, bylo nás tam 34, co se na vstupenky postavili do řady a nedostalo se na ně. Seznam je. Položil bych si spíše otázku, proč byly tedy skupiny upřednostňovány před prostým občanem města, když mohly tyto vstupenky zakoupit také před rozhodnutím, že budou lístky zdarma. Za svůj názor se na rozdíl od anonymů nestydím Sprinz

Především je jasné, že celou organizaci koncertu někdo těžce nezvládl a notně přecenil svoje síly i finanční možnosti občanů notně zchudlého prostějovského regionu... Já sama operu miluji... ale dost těžko bych finančně unesla si koupit lístek... zvláště, když mám oprávněné pochybnosti o kvalitě provedení koncertu na náměstí kdekoliv... to si raději koupím kvalitní CD nebo počkám na hodnotné představení opery v televizi. Budiž tento současný zmatek poučením do budoucnosti a varováním před dalšími nedomyšlenými, velikášskými akcemi... žijeme v Prostějově a ne v Monaku!

zajímalo by mě, proč si pan Sprinz nekoupil lístek, když měl tak extrémní zájem, když byly v prodeji. že ten jeho zájem se projevil, až se proláklo, že budou lupeny zadarmo, ať jde do pr..! 

To, že pan Sprinz kandiduje, je naprosto v pořádku. Jen je potřebné vědět, že kandiduje za nové politické uskupení, obzvlášť tehdy, když jeho dopis byl uveřejněn na webových stránkách tohoto hnutí. O radničních politicích nepíšeme také jako o občanech, ale vždy uvádíme jejich funkce.

Takže podle Vás je špatné, když někdo kromě toho, že je občanem kandiduje ve volbách? Jo a mimochodem, zapomněli jste napsat, že paní Sokolová, kromě toho, že je radní také kandiduje v komunálních volbách.

Poslat nový komentář