Bude i v Prostějově automat na verše?

Bude i v Prostějově automat na verše?
ilustrační foto plán altánu, metro.cz

 

Od pondělí si budou moci lidé na náměstí Míru v Praze poslechnout verše z automatu, který jeho tvůrci pojmenovali poeziomat. Z jakéhosi jukeboxu si budou moci kolemjdoucí pustit verše známých českých básníků. Poeziomat stojí na náměstí ode dneška. Funkční bude ale až příští týden. Autorem projektu je Ondřej Kobza, z jehož iniciativy se ve městech začaly objevovat veřejně přístupná piana či šachové stolky.

"Poeziomat je v jistém smyslu takový vynález," tvrdí Kobza. "Určitě jej budeme chtít umísťovat do dalších měst, a to i světových," doplnil. Ve spolupráci s Českým centrem v Kyjevě je na duben naplánovaná instalace poeziomatu v Kyjevě. Organizátoři oslovili i instituce v New Yorku, kde by podle Kobzy mohly z automatu na poezii zaznít třeba verše Alana Ginsberga.

Peníze na výrobu automatu Kobza sehnal díky crowdfundingu, tedy komunitnímu financování, kdy lidé přispívají na projekty, které se jim líbí a za své peníze dostávají obvykle drobné odměny. Na náměstí Míru uslyší lidé verše Vladimíra Holana, Ivana Magora Jirouse, Egona Bondyho nebo Jáchyma Topola. Nahrávky poskytl Český rozhlas Vltava. (zdroj ČTK)

Poslat nový komentář