Naivní umění Sylvy Prchlíkové k vidění v muzeu

Naivní umění Sylvy Prchlíkové k vidění v muzeu
Foto Muzeum a galerie v Prostějově

V letních měsících představí Muzeum a galerie v Prostějově tvorbu malířky, sochařky, keramičky a ilustrátorky dětských knih Sylvy Prchlíkové.

Původní profesí učitelka a později ředitelka mateřské školy se o malování zajímala již ve školním věku. V osmdesátých letech pro sebe objevila naivní umění – nejdříve začala s miniaturami a později malovala obrazy větších rozměrů s tematikou, kterou má ráda.

„Právě tyto obrázky s městečky a jejich náměstíčky, s krajinkami, ale také s lidičkami, plné poezie, něžnosti, lehkého žertu i erotiky, při kterých autorka nachází inspiraci všude kolem, jsou mezi milovníky umění nejpopulárnější a díla Sylvy Prchlíkové visí v soukromých sbírkách v Německu, Dánsku, Francii, Kanadě, USA, Japonsku a JAR,“ uvádí nabídka Muzeum a galerie v Prostějově. Kromě malby se autorka věnuje i sochařství, naučila se pracovat s řetězovou pilou a dlátem a vzniky tak i velké dvoumetrové dřevěné sochy. Stranou zájmu nezůstává ani ilustrační a scénografická tvorba paní Sylvy Prchlíkové. V kolekci, kterou si budou moci návštěvníci prohlédnout, budou zastoupena i abstraktní díla malířky, kterým se věnuje od roku 2007 a keramika.

Výstava, kterou lidé najdou v hlavní budově muzea na náměstí T.G. Masaryka, zahajuje zítra 21. 7. a potrvá do 2. 10. 2016. (red)

Poslat nový komentář