Dnes by slavila narozeniny Míla Doleželová. Město má jen dvě její díla

Dnes by slavila narozeniny Míla Doleželová. Město má jen dvě její díla
ilustrační foto MMP

Akademická malířka Bohumila Doleželová se narodila 12. listopadu 1922 v Prostějově. Ve čtrnácti letech odešla do učení na dámskou kloboučnici. Poté pracovala v Prostějově a v Plzni. V roce 1945 začala navštěvovat Státní grafickou školu v Praze. Rok na to byla přijata do druhého ročníku AVU (ateliér V.Pukla). Studia dokončila v roce 1950 a následující čtyři roky zde působila jako odborná asistentka.

Z AVU na vlastní žádost odešla a od roku 1957 s Jiřím Marešem, svým pozdějším manželem, a maminkou žila v bývalé cihelně u Jihlávky. V roce 1961 se všichni přestěhovali do Klátovce. V tomto období se celá rodina potýkala s velkými materiálními problémy. Obrat k lepšímu nastal, když v roce 1967 prodala 25 obrazů do Ameriky. V roce 1972 koupila s manželem dům v Telči, kde tvořila až do své smrti 30. prosince 1993.

Míla Doleželová za sebou zanechala monumentální dílo sestávající jednak z fresek (vinárna Beograd v Praze, lékárna v Jihlavě…), jednak z nesčetného množství (asi 600) olejomaleb a grafik. Známé jsou i její ilustrace k Příběhům dávné Indie a k cikánským pohádkám, které vyšly pod názvem Zpívající housle. Do našeho povědomí vešla především jako malířka Rómů. Filozoficky, umělecky i lidsky nejvyzrálejší součástí její tvorby je prolínání cikánských a biblických námětů z telčského období.

Obrazy Míly Doleželové jsou v soukromých i veřejných sbírkách po celém světě. Město, kde se narodila, ale vlastní jen dvě její díla. „V loňském roce pořídilo město Prostějov obraz s názvem Cikánka autorky Míly Doležalové v hodnotě 10 tisíc korun. V majetku města je i další obraz, Portrét muže zakoupený za tři tisíce korun,“ sdělila redakci mluvčí radnice Jana Gáborová. (Zdroj http://www.nadacewaldes.cz/, ber)

Poslat nový komentář