Tečka za koncertní sezonou: Bacha na Šporcla

Tečka za koncertní sezonou: Bacha na Šporcla
ilustrační foto

Jedinečným koncertem BACHA NA ŠPORCLA vyvrcholí koncertní sezona Městského divadla v Prostějově. Světoznámý houslový virtuóz Pavel Šporcl nastudoval s komorním orchestrem Czech Ensemble Baroque Orchestra Bachovy barokní koncerty pro housle, smyčce a basso continuo. Připomněl tak 330. výročí od narození významného německého hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Kompletní provedení Bachových koncertů pro housle, smyčce a basso continuo s doprovodem vynikajícího ansámblu dobových nástrojů Pavel Šporcl poprvé uvedl v programu svého turné Bacha na Šporcla - Generali tour 2015 ve zcela vyprodaných kostelích a koncertních síních osmi českých měst. V Praze a v Brně byl tento program také součástí výjimečného Bach maratónu, v rámci něhož Pavel Šporcl, vždy ve třech po sobě jdoucích dnech, uvedl kompletní Bachovo dílo pro housle. Za tento výjimečný počin sklidil velké uznání odborných hudebních kritiků i posluchačů.

Prostějovský koncert obohatí další virtuózní hudebník – hobojista Vilém Veverka, který okouzluje bravurní technikou, fenomenálním přednesem a zápalem pro interpretovanou hudbu.

„Pavlu Šporclovi a jeho Gipsy Fire aplaudovalo vyprodané prostějovské divadlo naposledy před dvěma lety. A ve stejné době hostoval v našem divadle i Vilém Veverka. Propojení jejich mistrovství v rámci jednoho koncertu bude nepochybně velkým hudebním svátkem,“ uvedla ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

K pěti Bachovým koncertům zařadil Pavel Šporcl do programu prostějovského koncertu i vlastní virtuózní variace Kde domov můj. Intimní skladbu s hlubokým podtextem vnímá jako dosud nejnáročnější ve svém repertoáru.

„Do virtuózních variací jsem vložil mnoho technicky nesmírně náročných obtížností. Troufám si tvrdit, že je to nejtěžší skladba v mém repertoáru. Přesto jsou tyto variace i mojí nejintimnější kompozicí,“ říká Pavel Šporcl. Podle renomovaného hudebního režiséra Martina Puklického nebylo takové virtuózní dílo pro sólové housle napsáno za posledních sto let.

Městské divadlo v Prostějově se s koncertní sezónou rozloučí v pondělí 3. dubna v 19 hodin. (red)

Poslat nový komentář