Hvězda operního nebe Magdalena Kožená zazpívá Národnímu domu jazz!

Hvězda operního nebe Magdalena Kožená zazpívá Národnímu domu jazz!
ilustrační foto MD Prostějov

Světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená vystoupí společně s Melody Makers Ondřeje Havelky na koncertě, který 30. listopadu 2017 v 19 hodin pořádá Městské divadlo v Prostějově u příležitosti 110. výročí otevření Národního domu.

„Jsme velmi potěšeni, že se nám k významnému výročí Kotěrova Národního domu podařilo získat program s tak hvězdným hostem,“ uvedla ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková s tím, že Magdalena Kožená je pravidelným hostem předních světových operních i koncertních podií. Její recitály zazněly v Londýně, Paříži, Bruselu, Berlíně, Amsterdamu, Vídni, Hamburgu, Lisabonu, Praze, Kodani, Tokiu, San Francisku či newyorských Alice Tully Hall a Carnegie Hall. Koncertovala také v Mnichově, Salzburku, Lucernu, na festivalech v Baden-Badenu, Schwarzenberg Schubertiade, v Aldeburghu, Edinburghu ad. Je rovněž vyhledávanou operní pěvkyní, které aplaudují přední operní domy celého světa, newyorskou Metropolitní operu či londýnskou Covent Garden nevyjímaje.

„Dostala jsem v rámci svých rezidencí volnou ruku a mohla si zvolit umělce, s nimiž budu vystupovat, a vybrat hudbu, kterou publiku nabídneme,“ vysvětlila mezzosopranistka Magdalena Kožená, jak se zrodil v její kariéře naprosto výjimečný projekt, při němž bude zpívat jazz 20. a 30. let. Společně s Ondřejem Havelkou a jeho špičkovým swingovým bandem Melody Makers se představí v programu složeném z písní Colea Alberta Portera v aranžmá virtuózního trumpetisty Juraje Bartoše.

„Povzbudilo mě, když jsem slyšela, že zpěvačka Frederica von Stade, kterou obzvlášť obdivuji, nahrává album se skladbami Colea Portera; zpívá jeho písně stejným způsobem jako klasiku, což mi připadá jako příjemný přístup. Takže se nebudu pokoušet znít jako jazzová zpěvačka; místo toho bych ráda ty písně zazpívala prostě tak, jak normálně zpívám. Samozřejmě s každým novým stylem je třeba se něco naučit. S bandem pracuji například na swingových rytmech, jak jsou zapsány v taktech. Hlavní myšlenkou je ale představit tuto hudbu tak, jak ji cítím já,“ nastínila Magdalena Kožená svou motivaci k originálnímu koncertu.

„Melody Makers mají v Prostějově početné příznivce, kteří se nedočkavě ptají po každém dalším koncertu. Věřím, že i pro ně bude toto neobvyklé hudební spojení výjimečným a nezapomenutelným zážitkem,“ prohlásila ředitelka Jana Maršálková.

Vstupenky na listopadový slavnostní koncert bude divadelní pokladna prodávat od 14. srpna. (eze)

Poslat nový komentář