Aplaus při prvním představení APLAUSU

Aplaus při prvním představení APLAUSU

Čtvrtý ročník divadelní přehlídky APLAUS letos zahájilo pražské Divadlo Pod Palmovkou. V pátek večer rozehrál herecký soubor v čele s Jiřím Langmajerem příběh MEFISTO autorů Klause Manna a Ariane Mnouchkine. Drama herce, který jde jen za svou kariérou, se odehrává na pozadí nástupu fašismu.
Román Klause Manna Mefisto patří ke klasice světové literatury minulého století. Zobrazuje příběh talentovaného herce Hendrika Höfgena, který podlehne bezmezné ctižádosti, touze po slávě a potlesku, a obětuje tomu nejen své morální zásady, politické přesvědčení a umělecké ambice, ale i osobní život svůj a svých blízkých. Je to tragikomedie člověka, který na vrcholu své společenské a umělecké kariéry zůstane osamoceným mužem vydaným na milost a nemilost zločinné nacistické moci, jíž sloužil. Podle Mannova románu vznikla řada divadelních adaptací, patrně nejzdařilejší je právě ta od francouzské autorky Ariane Mnouchkine, kterou Divadlo Pod Palmovkou uvedlo v české premiéře. V hlavních rolích se kromě Jiřího Langmajera, na jehož skvělém výkonu bylo celé představení postaveno, předvedli Klára Issová, Zuzana Slavíková, Ondřej Kavan, Eva Kodešová, Rudolf Jelínek a další. V překladu Jiřího Žáka hru režíroval Emil Horváth.
První z trojice divadelních představení bylo náročné a dlouhé, přesto vyvolalo obrovský potlesk a děkovačka herců nebrala konce. Zcela jistě je toto pražské zastavení na scéně prostějovského městského divadla jedním z adeptů na vítězství v divácké anketě o nej nej divadelní kus přehlídky APLAUS.

(jap)

Komentáře

jeden malý komentář

Poslat nový komentář