Sláva prostějovské “promky” je nenávratně pryč

Sláva prostějovské “promky” je nenávratně pryč

Pamětníci s lehkým povzdechem sice vzpomínají na nedělní promenády na prostějovském korze, ale jak se ukázalo, tyto nostalgické vzpomínky jsou už nenávratnou minulostí. Okrašlovací spolek města Prostějova, Divadelní spolek Historia a Kloboukový klub se rozhodli oživit v minulosti tak oblíbenou nedělní promenádu po náměstí a uspořádat malou připomínku zašlých časů.
V neděli odpoledne se sešly před prostějovskou radnicí asi tři desítky nadšenců. Jen několik dam z Kloboukového klubu pojalo znovuvzkříšení nedělního korza jako sváteční záležitost a přišly skutečně v „nedělním“ ohozu a s kloboukem pěkně šik. Většina z přítomných nepojala nedělní odpolední procházku nijak svátečně. Ukázalo se, že i rčení „Prostějov – město oděvů a módy“ zmizelo v nenávratnu a lidé dávají před okázalou parádou přednost pohodlnému a ležérnějšímu oblečení. Skupinka milovníků starých časů se na liduprázdném náměstí téměř ztrácela. Přesto si ti, kdo přišli, svou promenádu pěkně užili. Pomalu se prošli středem náměstí, připomněli si zašlou slávu, pokochali se krásnou domů a oživili si příběhy domovních znamení.
„Tenkrát to jaksi patřilo k normálnímu životu. V neděli po mši se korzovalo po té straně náměstí, kde byla drogerie u Kudelů, obchod s látkami u Horáků a Kaňků, Neumannovo železářství, Čtvrtníčkovo lahůdkářství. Každý dům na náměstí patřil nějaké rodině obchodníků, která tam žila a v přízemí měla obchod už několik generací. Nedělní „promka“ byla takové každotýdenní setkávání, pozdravení, prohození pár zdvořilostních slov i přátelských hovorů. A mládež – ta na korze „blicovala“, zajiskřily nové lásky, nová přátelství,“ zavzpomínaly pamětnice se sedmi či osmi křížky. Ty si tenkrát nedělního korza skutečně užívaly a dnes na něj příjemně vzpomínají. Jak se shodly, nedělní korzo zaniklo před zhruba čtyřiceti lety.
Nedělní vzkříšení promenády na náměstí nemělo takový ohlas, jako před rokem obnovené čaje o páté v Národním domě. Celou minulou zimu praskala restaurace Národního domu ve švech, lidé si přišli zatancovat, posedět u čaje, kávičky či sklenky vínka, zaposlouchat se do příjemné hudby, popovídat si. A většina prostějovských patriotů se těší, že se i letos budou nedělní podvečery opakovat.
(jap)

Poslat nový komentář