Dobrovolnictví na pomoc přírodě

Dobrovolnictví na pomoc přírodě

Že má Evropský rok dobrovolnictví 2011 různé podoby dokázali pracovníci společnosti Moravská vodárenská, kteří v rámci dobrovolné aktivity přiložili ruku k očistě biokoridoru Hloučela. Ve spolupráci s prostějovským Ekocentrem Iris ČSOP sbírali odpadky, odvezli posekanou trávu a čistili ptačí budky.

Dobrovolnický den uspořádala vodárna letos poprvé, protože rok 2011 je rokem DOBROVOLNICTVÍ. Ani deštivé úterní počasí neodradilo devět pracovníků společnosti Moravská vodárenská a.s., pracoviště Prostějov od záměru pomoci přírodě. A jak uvedla mluvčí společnosti Helena Koutná, chtěli by z firemního dobrovolnictví vytvořit tradicí i pro příští roky.
Dobrovolníci se pustili společně s prostějovskými ochránci přírody s pracemi v biokoridoru Hloučela. V první části dobrovolnického dne se sbíraly odpady v úseku mezi Vrahovickou a Olomouckou ulicí. Celkem se naplnilo přes 30 pytlů odpadu, který byl nalezen převážně kolem stromků, rybníku a laviček.
„Nejvíce odpadu je vždycky kolem rybníku a taky vedle tratě pod dálničním mostem,“ povzdechl si nad lidskou nepořádností správce biokoridoru Jaroslav Navrátil z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Prostějov - regionálního sdružení Iris. Odpad se odpoledne odvezl na skládku do Němčic nad Hanou. Dále vodaři pomáhali s úklidem posečené trávy, které se odvezly tři plné vozíky. Velkou pomocí přírodě bylo také čištění ptačích budek, těch se vyčistila celá desítka.
„Budky se musí čistit každým rokem, protože v pozůstatcích starého hnízda se zdržují zejména mladým ptáčatům nebezpeční paraziti. Po vyčištění se tak zvyšuje pravděpodobnost, že příštím rokem ptáci v budkách opět zahnízdí,“ vysvětlila Petra Orálková z prostějovského Ekocentra Iris ČSOP.
I takovouto dobrovolnou pomocí se dá podpořit „Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství“, jehož cílem je podpořit činnost lidí pro lidi.

(jap)

Poslat nový komentář