Muzeum Prostějovska otvírá nové stálé expozice

Muzeum Prostějovska otvírá nové stálé expozice

Ve čtvrtek 3. listopadu otevře Muzeum Prostějovska v prostorách Špalíčku novou stálou expozici věnovanou význačnému prostějovskému rodákovi Edmundu Husserlovi. Jednomu z největších filozofů minulého století tak splatí Prostějov dluh a uctí jeho památku.

Ve čtvrtek 3. listopadu má slavnostní vernisáž nová stálá expozice věnovaná prostějovskému rodákovi a světově uznávanému filozofovi Edmundu Husserlovi. Významná osobnost města Prostějova konečně získá patřičné místo mezi prostějovskou elitou, dnešní veřejnost pak ucelený obraz o Husserlově životě, díle a přínosu pro vědu.
Edmund Gustav Albrecht Husserl se narodil v rodině židovského obchodníka v Prostějově, při studiích matematiky, fyziky a filozofie zakotvil v Německu, kde potom prožil většinu svého života. Ve svém rozsáhlém filozofickém díle se věnoval otázkám lidského vědomí, poznání a je uznávaným zakladatelem moderní fenomenologie (teorie jevu, vytváření abstrakcí ve vědomí). Expozice vznikla ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a její realizaci finančně podpořil Visegradský fond.
Současně bude v Muzeu Prostějovska otevřena dlouhodobá expozice nazvaná „Z prostějovského ghetta“, která bude průřezem života židovské komunity. Právě v Prostějově se nacházelo významné židovské společenství, které bylo v 18. a 19. století druhým nejpočetnějším na Moravě. Roku 1900 žilo v Prostějově 1 680 Židů z celkového počtu kolem čtyřiadvaceti tisíc obyvatel. V několika oddílech budou soustředěny informace o domech, synagogách, škole, řemeslech i živnostech. Kromě textové a fotografické části budou vystaveny také obrazy rodiny Steinschneiderů a Feitha Ehrenstamma a zlomky židovských náhrobků ze sbírek Muzea Prostějovska.
(jap)

Poslat nový komentář