Zajímavé programy Ekocentra Iris

Zajímavé programy Ekocentra Iris

Chcete se dozvědět, kde bydlí čmeláčci? Zajímá vás dávná historie a záhadné stopy pravěku na Kosíři? Pak vás jistě uspokojí zajímavé projekty a akce pořádané Českým svazem ochránců přírody – regionálním sdružením Iris Prostějov.

V pátek 11. listopadu se mohou zájemci zúčastnit první ze série tvořivých dílen, kde se dozví vše o čmelácích. Tito neúnavní bzučouni zahrad a rozkvetlých lučin patří mezi ohrožené druhy živočichů a jednou z možností, jak je nalákat do přírody nebo na svoji zahradu, je vytvořit jim náhradní obydlí, kde královny vyvedou svoje potomstvo.
„Děti si mohou vlastnoručně vyrobit čmeláčí úlky a dozví se i praktické rady, jak docílit toho, že se čmelák v úlku opravdu usídlí,“ prozradila náplň tvořivé dílničky Eliška Valentová z Ekocentra Iris. Zajímavá akce začíná od 16 hodin v Kovárně Ekocentra Iris na Husově nám. 67.
Koho láká dávná historie a obzvlášť pravěk, ten určitě ocení vycházku zaměřenou na geologické a paleontologické zajímavosti lomů na Kosíři.
„Na vycházku nás doprovodí odborník Tomáš Lehotský. Postupně navštívíme národní přírodní památky Růžičkův a Státní lom, dále prozkoumáme Stařechovický lom, uvidíme vzácnou zakrslou doubravu i studánku. Po cestě zvané Hraběnka dojdeme do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem a cestou projdeme přes několik kamenných mostků. Možná vystoupíme i k zajímavému kamennému oblouku na svahu Kosíře,“ zve Eliška Valentová milovníky přírody na zajímavý výlet v sobotu 12. listopadu. Sraz účastníků je v 9,15 hodin ve vestibulu hlavního nádraží, neboť na úpatí nejvyšší hanácké hory Kosíře do Čelechovic na Hané je odveze „Hanácká střela.“
(jap)

Poslat nový komentář