Prostějovské dny hudby se blíží

Prostějovské dny hudby se blíží
ilustrační foto

Každoročně konec dubna patří zahajovacímu koncertu hudebního festivalu Prostějovské dny hudby a letos se uskuteční již 27. ročník. Společné pro všechny ročníky je myšlenka propojit všechny generace. Tedy představit žáky a studenty, kteří se učí hrát na nástroj na Zušce, dále představit studenty konzervatoří či vysokých uměleckých škol, začínající umělce a každoročně ozdobou festivalu bývají renomovaní umělci. Letošní ročník je ozvláštněn hudebníky z Vídně, Itálie a USA.

V širokém spektru koncertů si určitě posluchači najdou svůj žánr, který rádi poslouchají. Na jaké interprety a ansámbly se můžeme těšit letos?

Festival zahájí 29. 4. 2019 Koncert k 150. výročí založení ženského pěveckého sboru Vlastimila. Písněmi jim přijdou poblahopřát sbory Orlice, a pěvecké sbory naší školy.

Zahraniční hosty bude zastupovat Komorní duo z jižní Itálie, Guitr4mation z Vídně, Olga Vinokur z USA. Konkrétně z jižní Itálie přijede sopranistka Tiziana Guaglianone a klavíristka Paola Volpe. Jejich interpretační umění si můžete vyslechnout 14. 5. 2019 v 18.00 v sále ZUŠ.

Prostějovské publikum má mimořádnou šanci si poslechnout kytarový kvartet z Vídně s názvem Guitar4mation. Ansámbl má sídlo ve Vídni, ale muzikanti jsou i z Polska a České republiky. Jsem ráda, že se nám v jejich přeplněném koncertním programu podařilo najít i termín pro Prostějov 20. 5. 2019 v 18.00 v PS ND.

Milovníky klavírní interpretace bych ráda pozvala na klavíristku z USA Olgu Vinokur, jejíž nahrávky American Record Guide hodnotí jako jedny z vrcholných interpretací za posledních 75 let. Koncert se uskuteční v sále školy 23. 5. 2019 v 18.00.

Nedílnou součástí festivalu bývají koncert Děti dětem, Chrámový koncert, Koncert učitelů ZUŠ, Večer nejen s operetou. Festival začíná 29. dubna a končí 24. května Open Air koncertem Dechového orchestru ZUŠ na náměstí TGM. Pořadatelé si pro vás připravili celkem 11 koncertů na různých místech Prostějova. Každoročně nad festivalem přebírá záštitu primátor města Prostějova a finančně jej podporuje statutární město Prostějov, za což mu patří velký dík. Přejeme vám pěkné jaro s koncerty v rámci festivalu Prostějovské dny hudby.

(Zdroj: ZUŠ Pv)

Poslat nový komentář