Hvězda Keltské noci Sharon Shannon hrála s Bonem i pro Baracka Obamu

Hvězda Keltské noci Sharon Shannon hrála s Bonem i pro Baracka Obamu
ilustrační foto

Sharon Shannon je světová hudebnice, která bude letošní hvězdou mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc, který se koná v červenci v plumlovském kempu Žralok. Ačkoliv je známá především pro její aranžmá tradičních irských melodií a Irskem ovlivněných ovlivněných skladeb, byla vždy dychtivá prozkoumat i nové styly, setkávat se a pracovat s jinými hudebníky. Jako hráčka na akordeon z Irska dosáhla legendárního statusu po celém světě a ve své domovské zemi učinila z akordeonu „cool“ hudební nástroj. Její hudební působnost zahrnuje nejenom oblast irské tradiční hudby, ale i jiné hudební žánry, jako Hip-Hop, Cajun, Country, klasická hudba a Rap.

Sharon nahrávala hudbu a koncertovala s mnoha velkými osobnostmi irského i globálního hudebního průmyslu, včetně umělců jako Bono, Adam Clayton, Sinead O'Connor, Jackson Brown, John Prine, Steve Earle, koncertní orchestr RTE, The Chieftains, The Waterboys, Willie Nelson, Nigel Kennedy, Alison Krauss a Shane MacGowan - seznam, který je důkazem všestrannosti a talentu Sharon Shannon. Mimo to, že přechází do mnoha různých žánrů hudby, styl Sharon je jedinečně tradičně irský a má obrovský vliv na podporu irské hudby nejen ve své vlastní zemi, ale i v USA, kde spolupracuje s Johnem Prinem a Stevem Earlem. Další její spolupráce je s umělci, jako Natalie Mc Master/Japonsko, Drummers Kodo/Malawi, s dětmi - Umoza Children z Mzuzu. V poslední době nahrává a vystupuje s Seckou Keita - Kora and percussion master ze Senegalu.

Účinkovala pro americké prezidenty Billa Clintona v Bílém domě a Baracka Obamu v Dublinu, pro irské presidentky Mary Robinson a Mary MacAleese, vystupovala na prezidentských návštěvách v Polsku a v Austrálii. Doprovázela irského prezidenta Michaela D. Higgins na jeho oficiální cestě po Číně.

Coby “žánrům-vzdorující” hvězda má multi-platinové prodeje svých desek a její alba, singly a DVD byly mnohokrát na 1. příčce hodnocenív její domovské zemi - v Irsku. Její album Galway Girl bylo 4x platinové v Irsku, titulní skladba pak vyhrála cenu Meteor award, jako dva roky nejstahovanější píseň. Mezi mnoho ocenění, které získala, patří i Hot Press a Meteor Awards. Sharon jako vůbec nejmladší příjemce v historii dostala doživotní ocenění Meteor Lifetime Achievement Award. Získala také cenu IBAM v Chicagu v roce 2015 za její “jedinečný přínos irské hudbě“. Dalšími příjemci ceny byli Darina Allen a herec Liam Neeson. Její hudba byla použita v několika hollywoodských filmech a Sharon sama hrála roli ve filmu Neila Jordana - 'Ondine'. Pracovala na jevištní produkci JM Synges „Playboy of the Western World’“, kterou režíroval Jim Sheridan.

Sharon je plodným skladatelem a stále se vzpírá žánrům, jejích deset studiových alb je důkazem nebojácného a dobrodružného ducha, pokud jde o tvorbu hudby. V roce 2018 nahrála tradiční irské hudební album s irskou hvězdou rugby Robbie Henshawem, jeho rodinou a přáteli. Její poslední studiové album nese název Sacred Earth 2017 a na začátku roku 2019 vydala také dvojité “live” album Live in Minneapolis. Jako uznání jejího obrovského přínosu irské hudbě a kultuře, získala Sharon v říjnu 2018 čestnou cenu Doctrate in Music od NUI Galway.

Sharon podporuje mnoho charitativních organizací, je dobře známým milovníkem ochráncem zvířat, je patronkou Mutt Anonymous Rescue and Adoption (Madra) se sídlem v Galway a je velvyslankyní pro misi Missionvale Ireland, která poskytuje podporu na zmírnění chudoby a poskytování vzdělání v Missionvale township v Jižní Africe.

Něco málo z její tvorby si můžete poslechnout na https://www.youtube.com/watch?v=jA-w7EQioDQ, https://www.youtube.com/watch?v=aKXhYngG178 a https://www.youtube.com/watch?v=3yO0Q6F-X2g. (red)

Poslat nový komentář