Festivalu Keltská noc k 18. ročníku popřeje i kmotr Tomáš Kočko

Festivalu Keltská noc k 18. ročníku popřeje i kmotr Tomáš Kočko
ilustrační foto
Další fotky: 
Festivalu Keltská noc k 18. ročníku popřeje i kmotr Tomáš Kočko
Festivalu Keltská noc k 18. ročníku popřeje i kmotr Tomáš Kočko
Festivalu Keltská noc k 18. ročníku popřeje i kmotr Tomáš Kočko

Hudební festival Keltská noc se letos v červenci bude konat už po osmnácté. Akce tak 19. a 20. července oslaví osmnáctiny a dosáhne pomyslné plnoletosti. V plumlovském kempu Žralok na velkém pódiu Keltské noci „popřeje“ například irská hudebnice Sharon Shannon, folkový zpěvák Tomáš Kočko se svých Orchestrem nebo folkmetalová skupina Wolfarian. Začátky festivalu ale byly úplně jiné. Místo dvoudenního festivalu šlo jen o dva menší koncerty. Jeden z nich se odehrál jen na pláži Plumlovské přehrady.

V plumlovském kempu Žralok u přehrady se 19. a 20. července odehraje festival Keltská noc. A protože letos půjde už o osmnáctý ročník, dosáhne festival pomyslné plnoletosti. Za tu dobu na akci vystoupilo přes dva tisíce hudebníků a tanečníků z celého světa. Zahrát dorazily i kapely z Nového Zélandu nebo Kanady.

První roky festivalu ale vypadaly jinak. „Početí“ akce má na svědomí Tomáš Somr, který Keltskou noc organizuje rok co rok. V roce 2002 uspořádal dva koncerty dánsko-irské kapely Comely Grace. První koncert se odehrál v Olomouci, druhý na pláži Plumlovské přehrady U Vrbiček. Už tehdy se obě akce jmenovaly Keltská noc. Somrovi ale tyto koncerty nestačily. Rozhodl se proto další rok uspořádat Keltskou noc znovu, tentokrát ale jako větší festival. Místem konání byla opět pláž U Vrbiček.

Postupně se festival rozvíjel a zvětšoval. Vystupovalo více a více umělců a přijíždělo větší množství návštěvníků. V roce 2005 už ale Keltská noc vyrostla a pomyslná kolébka, pláž U Vrbiček, jí byla malá. O rok později se proto přesunula do nedalekého kempu Žralok. Umělci i návštěvníci se tak mohli ubytovat rovnou v místě konání festivalu. A v příměrech se dá pokračovat. Tatínek Keltské noci Tomáš Somr roku 2007 založil občanské sdružení Keltská noc o. s., pod jehož hlavičkou je festival od té doby pořádán.

Když má Keltská noc tatínka, nechybí jí ani kmotr. Toho roku, kdy se akce zrodila, zahrál i folkový hudebník Tomáš Kočko a pomohl tak Keltské noci na svět. Jako správný kmotr přijede do kempu Žralok Tomáš Kočko Keltské noci k osmnáctinám popřát. Dále letos zahraje například světoznámá písničkářka z Irska Sharon Shannon, folkmetalová kapela z Brna Wolfarian, tuzemští Vintage Wine nebo irská skupina Sliotar. Oslavy plnoletosti festivalu budou zkrátka velké. (red)

Foto:KN

Poslat nový komentář