Unikátní přehlídka díla Jana Zrzavého v Muzeu Prostějovska

Unikátní přehlídka díla Jana Zrzavého v Muzeu Prostějovska
Vernisáže se účastnili starosta Prostějova Miroslav Pišťák a senátorka Božena Sekaninová

Poslední letošní výstava v Muzeu Prostějovska je věnována výjimečné osobnosti českého výtvarného umění Janu Zrzavému. Předvánoční expozice bývá už tradičně největší a nejatraktivnější, je jakýmsi vánočním dárkem všem milovníkům umění.

Slavnostní vernisáž výjimečné výstavy proběhla ve čtvrtek 1. prosince, veřejnosti se expozice nazvaná Snový svět Jana Zrzavého otevřel v pátek jako jedinečná událost roku. Organizace této akce bla velmi náročná technicky i finančně a na jejím uspořádání se podíleli všichni pracovníci muzea. Nejsložitější pak byla otázka pojištění a zabezpečení – po celou dobu trvání bude pečlivě střežena městskou policií. 

Ve výstavních prostorách městského muzea je shromážděno na padesát obrazů a kreseb, které zastupují všechny etapy díla Jana Zrzavého. Český malíř, ilustrátor, grafik a scénický výtvarník působil i na Moravě jako profesor malby a kompozice na Univerzitě Palackého v Olomouci. Mimo jiné je i autorem první obálky knihy veršů Jiřího Wolkera Host do domu.

„Je těžké dosáhnout každý rok laťku, kterou jsme před časem nastavili. Je to vyvrcholení celoroční výstavní činnosti, takový vánoční dárek muzea. Připravili jsme kolekci, která představuje průřez díla Jana Zrzavého. Děkujeme všem jednotlivcům a institucím, bez jejichž podpory by se výstava nemohla uskutečnit,“ uvedla vernisáž kurátorka Kamila Husaříková. 

Mimořádnou finanční částkou podpořilo výstavu Město Prostějov a Olomoucký kraj, nezištnou pomoc poskytla senátorka Božena Sekaninová a celá řada osob a organizací, pojištění zajistila Kooperativa a bezpečnost agentura Sida. 

Ten, kdo vstoupí do Snového světa Jana Zrzavého může obdivovat zátiší, krajinu milované Bretaně a Benátek, ale i jižních Čech nebo Ostravska. Výstava potrvá do 29. ledna příštího roku. Součástí je i expozice fotografií Václava Chocholy, na nichž zachytil umělce při práci i v soukromí.     

(jap)

Poslat nový komentář