Nikasův vzorek je pozitivní. Vítěz Velké pardubické bude zřejmě diskvalifikován

Nikasův vzorek je pozitivní. Vítěz Velké pardubické bude zřejmě diskvalifikován
ilustrační foto

I když původně přinesl server rozhlas.cz zprávu, že výsledky testů koní, podezřelých z říjnového dopingu, jsou negativní, Jockey Club ČR vzápětí potvrdil opak. Vítěz poslední Velké pardubické Nikas, stejně jako další z koní trenéra Stanislava Popelky ze Srdéčka Čáriray, měli v moči nepovolené látky. Pořádková komise Jockey Clubu ČR  bude muset koně diskvalifikovat, trenér viní výrobce krmiva.

Desetiletý valach Nikas v sedle s žokejem Markem Stromským zvítězil v nejslavnějším dostihu kontinentální Evropy 11. října loňského roku. Přesně po měsíci ale vyšlo najevo, že vítězný kůň měl pozitivní dopingový nález, a od té doby se čekalo na analýzu vzorku B, kterou v anglickém Newmarketu nechal udělat Stanislav Popelka. Výsledky dostal Jockey Club ČR. Test B potvrdil přítomnost zakázaných látek kofeinu a theobrominu. Kofein nemá určenu hraniční hodnotu, povolená hranice theobrominu dva mikrogramy na mililitr moči byla těsně překročena. „Bylo zjištěno, že je přítomno 2,89 mikrogramu. Povolená nepřesnost měření je 0,506 miligramů. Dá se říct, že překročení oné hranice bylo dosaženo,“ uvedl prezident JC Jiří Charvát. Komise podle jeho slov bude zřejmě muset v souladu s pravidly koně diskvalifikovat.

Stanislav Popelka je přesvědčen, že chyba je u dodavatele krmiva, firmy Troubecká hospodářská a.s. Podle analýz krmiva, které si nechal udělat, neobsahovalo deklarované složení žádnou surovinu, kde by se kofein a theobromin dal předpokládat. (ber) 

Poslat nový komentář