Konec. Pořádková komise Jockey clubu diskvalifikovala Nikase

Konec. Pořádková komise Jockey clubu diskvalifikovala Nikase
ilustrační foto

Dnes oznámil Jockey club ČR výrok pořádkové komise. Desetiletý hnědák Nikas trenéra Stanislava Popelky z Hvozdu byl co by vítěz Velké pardubické diskvalifikován. Stejně dopadl i druhý Popelkův svěřenec, osmiletý valach Čáriray, vítěz Křišťálového poháru. Stanislava Popelku komise nepotrestala. Důvodem diskvalifikace byla pravidla dostihu, množství zakázaných látek, které byly u obou koní nalezeny, nemohlo jejich výkon nijak ovlivnit.  

"Vítěz Nikas měl po říjnovém dostihu v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin, což potvrdila analýza vzorku A v Německu a následně i kontrola B-vzorku v Británii. "Vzhledem ke skutečnosti, že kofein patří do skupiny bezpodmínečně zakázaných látek a i u theobrominu byla překročena povolená prahová hodnota, pořádková komise na základě ustanovení koně Nikas z doběhu dostihu diskvalifikovala," stojí ve zprávě sedmičlenné komise, která se objevila na webu JC ČR. Vítězem se tak stal Ribelino.

Stejné látky měl v těle rovněž kůň Čáriray, který proto přišel o vítězství v Křišťálovému poháru z 10. října. Na první místo se posunul Adiutant.

"Pořádková komise došla k závěru, že nedošlo k úmyslnému podání zakázaných látek za účelem ovlivnění výkonu koně," vysvětluje zpráva. Popelka totiž doložil, že do těla jeho koní se zakázané látky dostaly nejspíš z krmiva, na kterém nebylo uvedeno, že dané látky obsahuje, což zjistil z rozboru potravy. 

Potěšující na celé smutné události je fakt, že podle Pořádkové komise nemohlo nalezené množství zakázaných látek ovlivnit výkon obou koní v průběhu dostihu. 

Stanislava Popelku čeká další boj. Soudní spor s výrobcem krmiva, Troubeckou hospodářskou. (ber)

Poslat nový komentář