Zimní čas skončí. Už v neděli

Zimní čas skončí. Už v neděli
ilustrační foto internet

 

Letí to, letí. Není to tak dlouho, co jsme ručičky hodin potahovali o hodinu dozadu a libovali si v zimním čase. V neděli je budeme posouvat znovu.

Konec zimního řasu připadá na poslední březnovou neděli. Ve dvě ráno posuneme hodinovou ručičku na číslici tři. Letní čas podle nařízení vlády skončí 25. října, kdy se o třetí hodině letního času se posunou hodiny na druhou hodinu středoevropského času. „Stanovená týdenní pracovní doba u zaměstnanců, kterým počátek letního času připadne do jejich směny, pokud se tato směna v důsledku zavedení letního času zkrátí, bude v příslušném týdnu o 1 hodinu kratší,“ upozorňuje zákon.

Trocha historie

První zásah do úpravy času přinesla již první světová válka. V roce 1916 zavedlo letní čas Švédsko a poté Německo a s ním i jeho spojenec Rakousko-Uhersko, čímž se toto opatření poprvé dostalo také do českých zemí. Tehdy byl zaveden letní čas v období od 1. května do 30. září. U tehdejších obyvatel si však velkou oblibu nezískal, a proto byl po skončení válečného konfliktu opět zrušen. Za druhé světové války byl letní čas v Protektorátu Čechy a Morava zaveden okupačními úřady, a to v letních měsících 1940-1944 v rozmezí 1. duben až 4. říjen. V poválečném Československu se kupodivu letní čas udržel až do roku 1949 a kromě toho Československo získalo i jeden celoplanetární unikát. Vládním nařízením z listopadu 1946 byl od 1. prosince téhož roku nastaven i umělý zimní čas, kdy se hodiny, resp. Ručičky hodinek posunuly o hodinu zpět oproti středoevropskému času. Zavedení tohoto zimního času si vyžádaly především hospodářské důvody, zejména nedostatek výkonu v tehdejších typech elektráren, založených zejména na spalování tuhých paliv. Střídání letního a zimního času v evropských zemích pak skončilo na konci 40. let 20. století

V roce 1979 se stal oficiálním datem zavedení letního času 1. duben; v roce 1981 se ustálilo pravidlo, že letní čas bude napříště zaváděn pravidelně poslední březnový víkend a ukončen bude poslední zářijový víkend. Toto pravidlo platí dodnes. (ber)

Poslat nový komentář