Dnes začíná léto! Se slunovratem se blíží magická noc

Dnes začíná léto! Se slunovratem se blíží magická noc
ilustrační foto

 

I když to tak venku nevypadá, v neděli 21. června začne léto. Tedy to astronomické, které začíná slunovratem. Ten nastane přesně v 18,38 hodin. O dva dny později nás čeká jedinečná a magická svatojánská noc.

Slunovrat je okamžik, kdy Slunce vzhledem ke světovému rovníku dosáhne největší deklinace, tedy nejsevernější polohy na naší obloze. Slunce v tom okamžiku pomyslně protíná obratník Raka a přechází ze souhvězdí Blíženců do souhvězdí Raka. V pravé poledne pak na obratníku Raka (23,4°) sluneční paprsky dopadají kolmo k zemskému povrchu. První letní den je v našich geografických šířkách nejdelším dnem v roce a zároveň nastává nejkratší noc.Po letním slunovratu se začíná den pomalu zkracovat a naopak noc prodlužovat.

Slunovrat po křesťansku

Církev se dlouho snažila tradici oslav slunovratů vymýtit, později tradici překryla oslavami svatojánské noci. Zvyky i rituály však přetrvaly dál. Svatojánská noc je noc z 23. na 24. června. Je plná kouzel a magie, ožívají v ní nadpřirozené síly a otevírá se brána mezi světy.

Je možné vyvolat duchy zemřelých a spojit se s tajemnými mocnostmi. Země se otevírá a hledači pokladů vyrážejí. O svatojánské noci se také provádějí různé rituály, které sahají až do starověku. Jde třeba o skákání přes oheň nebo házení věnců do vody. (ber)

 

Poslat nový komentář